Hlavní obsah

Ruský režim utahuje šrouby. Hokejista si vyslechl ortel, na řadu přijdou další

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kauza ruských hokejistů vyhýbajících se vojenským povinnostem má pokračování. Nedávno na povrch vyplavaly překvapivé informace o trojici hráčů, kteří v úmyslu vyhnout se vojně upláceli policejní důstojníky. Svůj ortel se nyní dozvěděl dvaadvacetiletý Anvar Sulejmanov, který u soudu přiznal vinu a dostal pětiletý podmíněný trest odnětí svobody. V nejbližších dnech se soudní slyšení bude týkat i dvojice Michail Vorobjov a Vladislav Lukin.

Foto: Profimedia.cz

Soudní budova v Rusku. Ilustrační foto

Článek

V Rusku kolem tamních hokejistů znovu pořádně přituhuje. Zřejmě nejznámější kauzou je případ ruského brankáře Fedotova, který byl před startem NHL ve své zemi zatčen a odveden na vojnu. Objevila se také tvrzení, že ruský křídelník Kirill Kaprizov byl zapleten do skandálu s falešným vojenským průkazem. Tyto obavy se však ukázaly jako neopodstatněné a 25letý hráč se vrátil do USA, kde se připravuje na začátek nového ročníku NHL.

V médiích se po těchto případech začaly šířit další informace a do problémů s uplácením policejních důstojníků v úmyslu vyhnout se vojenským povinnostem se dostali hned tři hráči, a sice Michail Vorobjov z Petrohradu a bývalí hráči Ufy Anvar Sulejmanov a Vladislav Lukin z Ufy.

Druhý jmenovaný byl dokonce v pondělí u Leninského okresního soudu ve městě Ufa odsouzen. Soud dvaadvacetiletého brankáře uznal vinným z pokusu o uplácení v případu týkající se falešných dokladů totožnosti a snahy vyhnout se vojenské službě. Státní zástupce navíc požadují pokutu ve výši 3 milionů rublů (přibližně 1,2 milionů korun).

Právní zástupci hráče uvedli, že se proti verdiktu neodvolají. Podle právníka Gulšata Chamaletdinova to pravděpodobně nebude mít vliv na kariéru mladého hráče, který aktuálně působí v rezervě Kazaně. „Bude to vlastně odklad vojenské služby, kariéru hráče to nijak neovlivní," řekl Chamaletdinov.

6. září bude na programu soudní slyšení petrohradského forvarda Michaila Vorobjova, který byl rovněž obviněn z poskytování úplatků až ve výši 200 000 rublů (příjemce úplatků byl později zatčen), ačkoliv sám přiznal, že falešný doklad nikdy neobdržel. 22. září se pro změnu verdikt soudu dozví Vladislav Lukin, který aktuálně hájí barvy Vladivostoku.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.