Hlavní obsah

Uplácel jsem a vyhýbal se vojně. Ruský hokejista se přiznal, hrozí mu tvrdý trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Rusku kolem tamních hokejistů přituhuje. Případ reprezentačního gólmana Ivana Fedotova, jenž byl před plánovaným odletem do zámoří a startem kariéry v NHL ve své zemi zatčen a odveden na vojnu, není ojedinělý. Velmi podobný osud stihl také třeba útočníka Michaila Vorobjova, jenž hájil barvy Kremlu velmi blízkého klubu SKA Petrohrad.

Foto: Profimedia.cz

Hokejista Michail Vorobjov se u soudu přiznal k úplatkům a vyhýbání se vojenské službě.

Článek

25letý Vorobjov, jenž mimo jiné hrál v NHL dvě sezony za Philadelphii Flyers, kam měl namířeno i Fedotov, se u soudu v Ufě přiznal, že podplatil policejního důstojníka, aby se vyhnul vojenské službě a dostal víza k cestě do zámoří. Hřích z minulosti je podle svých slov připraven odčinit.

Vorobjov se měl, stejně jako bývalí hráči z Ufy Anvar Sulejmanov a Vladislav Lukin, obrátit na bývalého policistu z Baškortostánu Farita Samigullina, aby za úplatek v hodnotě 200 tisíc rublů zařídil vyhnutí se vojenské službě. K tomu se také u soudu přiznal.

Nyní mu hrozí trest na 7 až 12 let vězení.

„Lituji svých činů a jsem připraven do nastoupit do armády. Tehdy jsem si neuvědomoval, že si počínám ilegálně," uvedl při pondělním soudním slyšení Vorobjov podle serveru Ria Novosti.

Vorobjov byl draftován v roce 2015 ve čtvrtém kole, za Philadelhii odehrál v NHL 35 zápasů. Přede dvěma roky se vrátil do Ufy, odkud přestoupil do SKA Petrohrad.

Neblahému osudu výše zmíněných krajanů alespoň prozatím unikl jiný bývalý hráč Ufy a současná hvězda Minnesoty Kirill Kaprizov, který si měl rovněž u Samigullina zařídit falešný vojenský průkaz. Kaprizovovi se ale po složitých peripetiích nakonec úspěšně podařilo prchnout z Ruska do USA.

Reklama