Hlavní obsah

Síla Lva? Mág v bráně, přísný kouč a odčarovaná hala, v níž hokeji ustoupí i skupina Lucie

Praha

Obhájci Gagarinova poháru z moskevského Dynama či bohatýři z ambiciózního Petrohradu už dávno nastoupili klubovou dovolenou, pražský Lev se dál valí Kontinentální ligou. Zastavit ho může už jen jediný sok, Metallurg Magnitogorsk, na jehož ledě zahájí Lev finálovou sérii 18. dubna.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Asistent trenéra Lva Praha Václav Sýkora (uprostřed) a brankář Petri Vehanen oslavují postup do finále KHL.

Článek

Kádr i realizační tým se během sezóny měnil, ale nakonec se lví parta v klíčové fázi sezóny ustálila a proměnila v buldozer, jenž z cesty odvalil chorvatský Záhřeb, ukrajinský Doněck i ruskou Jaroslavl. Jaké jsou klíče, s nimiž prošel Lev vyřazovací částí Západní konference s úctyhodnou bilancí dvanácti výher a jen tří porážek?

FINSKÝ FANTOM V BRÁNĚ. Průměr 1,67 gólu na zápas si drží Petri Vehanen, Lokomotivu ve spolupráci s precizní defenzívou v normální hrací době nikdy nepustil více než dvě branky. A s vědomím, že když dáte aspoň tři góly, téměř jistě vyhrajete, se i útočníkům hraje líp.

PROFESOR NA STŘÍDAČCE. Vizáží připomíná kouč Kari Jalonen univerzitního kantora, však je na své ovečky řádně přísný. „U nás panuje železná disciplína,“ nechal se slyšet sportovní ředitel klubu Rašid Chabibullin. Hře Pražanů dal řád, což ocenil i ostřílený kouč Jaroslavle Dave King. „Lev je velmi talentovaný a skvěle koučovaný tým,“ řekl po vyřazení Lokomotivu.

ŠIROKÝ KÁDR. Čtyři kvalitní pětky na úspěch v KHL nestačí, Lev těží z toho, že má kam sáhnout. „Lidi se možná na začátku sezóny divili, kvůli čemu máme pět pětek, v play off se ukazuje, že při zraněních musíte mít hráče navíc,“ připomíná útočník Michal Birner.

NALEZENÝ DOMOV. Obavy z prokletí O2 areny zahnal Lev nejlepším možným způsobem. Na pět porážek v této hale dal zapomenout a vyhrál v ní všechny tři semifinálové zápasy. A to nejpodstatnější: do arény přilákal diváky, ve čtvrtek jich přišlo skoro deset tisíc. „Lidem moc děkujeme, že se na nás naučili chodit,“ říkal Birner. I proto Lev odehraje v O2 areně také finálovou sérii a bude chtít atakovat divácký rekord KHL. Zápasům Lva ustoupila i kapela Lucie, která měla v tu dobu mít v hale zvukové zkoušky před červnovými koncerty.

VÝRAZNÁ ČESKÁ STOPA. Nejste český tým, slýchají občas hokejisté Lva od nefanoušků tohoto projektu. Jenže hokejisté s českým pasem nejsou v týmu zdaleka do počtu. Statistický důkaz? V šesti z osmi čtvrtfinálových a semifinálových utkání obstarali vítězný gól čeští hráči (tři kapitán Jiří Novotný, po jednom Michal Birner, Martin Ševc a Michal Řepík).

FÉROVÝ PŘÍSTUP. Jistě by si vedení KHL dovedlo představit pro sponzory i ruské diváky atraktivnějšího finalistu ze Západní konference. Ale žádné klacky pod nohami Lva nepřistály. „Čekali jsme, že to v semifinále bude horší a rozhodčí budou Jaroslavl tlačit. Ale musím je pochválit, zvládli to dobře a pískali na úrovni,“ cenil si Birner.

Bylo by podle vás pro vedení KHL lákavější ruské finále, nebo vítá nástup jiných destinací, jako je třeba Praha?
Atraktivnější by pro šéfy KHL bylo ruské finále
65,3 %
Vítají jinou destinaci jako zpestření pro soutěž i sponzory
34,7 %
Celkem hlasovalo 8705 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články