Hlavní obsah

Urážel spoluhráče i partnerky. Teď kontroverzní Kanaďan píše prosebný dopis Putinovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před třemi lety si v NHL ušil z ostudy kabát, kvůli kterému následoval vyhazov z Washingtonu a přesun do Kontinentální hokejové ligy. V ní působí devětadvacetiletý kanadský útočník Brendan Leipsic dodnes, po angažmá v CSKA Moskva a Magnitogorsku se před necelými třemi týdny stal posilou Petrohradu. Nyní kontroverzní rodák z Winnipegu touží získat ruské občanství.

Foto: Profimedia.cz

Kanadský hokejový útočník Brendan Leipsic žádá o ruské občanství.

Článek

„Velmi brzy budeme mít v našem týmu ještě jednoho ruského občana. Nová akvizice SKA Leipsic vyjádřil svou touhu po ruském občanství a napsal dopis prezidentovi Vladimiru Putinovi. Ve fotbale je to běžná praxe, nedávno obdrželi ruské pasy brazilští hráči Zenitu Malcom s Claudinhem a Brazílie je ve fotbale něco jako Kanada v hokeji," prohlásil hlavní trenér hokejového Petrohradu Roman Rotenberg.

Leipsic dostal ve Washingtonu v roce 2020 padáka poté, co po útoku hackerů spatřila světlo světa jeho soukromá komunikace na sociálních sítích s bratrem a rovněž hokejistou Jeremym a dalším hráčem Jackem Rodewaldem, jenž následně zamířil ze zámoří na jednu sezonu do Třince.

Leipsic například ve skupinovém chatu mluvil o manželce svého bývalého spoluhráče z Vancouveru Tanneru Pearsonovi jako o „malé děvce a tlusťošsce s akném". Sexuální narážky měl i na přítelkyni hvězdného Connora McDavida, o tehdejších spoluhráčích z Capitals Garnetu Hathawayovi a Nicu Dowdovi zase hovořil jako o loserech, kteří neumějí hrát hokej.

Přestože se následně za svá slova omluvil, jeho konec v NHL to neodvrátilo. Rotenberg na Kanaďanově soukromé konverzaci nevidí nic divného. Naopak tvrdí, že obětí byl sám Leipsic.

„Není žádným tajemstvím, že v Severní Americe čelil předsudkům a nespravedlnosti a v Rusku po všechny ty roky cítil jen podporu fanoušků, trenérů a partnerů. Brendan žije v Rusku tři roky, během nichž cestoval po celém Rusku a vzal ho za své. Jeho oblíbeným hráčem je Alexandr Ovečkin a v Kanadě vyrůstal s našimi skvělými hokejisty, jako je Pavel Bure," řekl Rotenberg.

Že nyní Leipsic žádá o ruské občanství, bere Rotenberg jako přelomový příběh pro Petrohrad i celý ruský hokej. „Pokusíme se mu co nejvíc pomoci a splnit jeho touhu získat ruské občanství. Je to z jeho strany odvážný a zodpovědný krok, který lze jen přivítat. Možná bude jednou hrát za ruský národní tým," uvedl Rotenberg na adresu Leipsica, jenž během čtyř sezon v NHL odehrál za pět různých klubů 187 zápasů a zaznamenal 59 bodů.

Reklama