Hlavní obsah

Kváča si zvyká ve Švédsku. Mám trochu smíšené pocity, přiznává reprezentační gólman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malinko rozporuplně se cítí reprezentační gólman Petr Kváča během své první sezony ve Švédsku. V BK Rögle se bývalý gólman Bílých Tygrů za čtvrt roku již zabydlel a v brance se pravidelně střídá se svým parťákem Christofferem Rifalkem. Jenže ambicióznímu týmu se zatím v lize vůbec nedaří podle předsezónních představ.

Foto: Rögle BK

Petr Kváča v akci

Článek

Po čtrnácti utkáních je tým z města Ängelholm až třetí od konce. Na kontě má pět výher a devět proher, skóre 27:41. „Naše výkony zatím nejsou optimální. Je to takový zvláštní, chtěli jsme být v tabulce určitě jinde. Máme i hodně smůly,“ říká Kváča, který v pozdním létě oslavil 26. narozeniny. Zatím v SHL naskočil do sedmi duelů.

„Kdyby mi někdo řekl, že v této fázi už budu mít odchytáno tolik zápasů, upřímně bych mu nevěřil. Jsem rád, kolik času zatím dostávám, na druhou stranu to trochu sráží fakt, že jako tým nejsme tam, kde bychom chtěli být, takže mám trochu smíšené pocity,“ připouští rodák z Brandýsa nad Labem. Průměrně v jihošvédském celku inkasuje 2,25 branky na zápas s úspěšností zásahů 89,4 procent.

S o rok starším Rifalkem, jenž v Rögle před čtyřmi lety spolupracoval už s dalším českým brankářem Romanem Willem, se zatím pravidelně střídá. „Kdo bude chytat se dozvídáme vždy den před zápasem. Trenéři nás chtějí udržovat v nějakém rytmu, protože po reprezentační pauze budeme hrát tři zápasy každý týden, takže to začne být i s cestováním náročnější. Dosud jsme hráli dvě utkání za týden,“ říká Kváča.

Foto: Archiv Petra Kváči

Petr Kváča

Jak mu pravidelné střídání v brance vyhovuje? „Jsem s tím úplně v pohodě, prý to tady takhle funguje už delší dobu. Jde sice o jinou situaci, než jakou jsem zažíval v Česku, ale musím se s tím poprat. Myslím, že mi může spíš víc dát než vzít. Ostatně veškeré situace jsou tady pro mě nové,“ přiznává.

„Hodně pracujeme na týmové taktice, i jako gólmani jsme do toho hodně zapojení, chtějí po nás dost rozehrávat puky. A pak často pracujeme na detailech,“ vysvětluje brankáře, který v české nejvyšší soutěži ve čtyřech klubech odehrál celkem 197 utkání.

Ve Skandinávii je již čtvrtým měsícem. „Lidé tu mají trochu odlišný přístup než v Česku. Život a vše kolem berou víc pozitivněji, což mě to překvapilo, byť jsem možná trochu ovlivněný tím, jak mi všichni za začátku pomáhali. A jsou tady hodně účelní, všechno má hlavu a patu,“ všiml si Kváča, jenž v Rögle mírně pozměnil jídelníček.

Foto: Archiv Petra Kváči

Petr Kváča se svým psím kamarádem

„S kondičním trenérem jsme stravu trochu upravili, řešili jsme především kvalitu. Je tady snazší seznat kvalitnější potraviny než v Česku, což jsem nejvíc poznal na vajíčkách. Na druhou stranu mi tady trochu chybí klasický poctivý český chleba, který jsme si občas dal jen s máslem,“ říká s úsměvem.

Zatím ve zhruba čtyřicetitisícovém městě bydlí sám. Byt má v jednom v komplexu jako jeho další tři spoluhráči. „S kluky trávím hodně času, často se navštěvujeme,“ líčí Kváča. Brzy by se však za ním měla přestěhovat přítelkyně. Často je v kontaktu s dalším ex-libereckým hráčem Radanem Lencem, který hraje za celek HV71.

„Vždy se těším na zápas proti sobě, zatím má proti nám kladnou bilanci. Chytal jsem proti nim přípravný zápas, který jsme prohráli. Porazil nás i v lize, ale tam jsem nechytal. Je to další motivace mu prohru vrátit,“ uzavírá Kváča.

Reklama

  Česko - Slovensko dnes 13 : 45
20240502T13 : 45:00+0200
Česko vs. Slovensko
Česko vs. Slovensko
Česko
Slovensko
  Česko - Finsko dnes 18 : 00
20240502T18 : 00:00+0200
Česko vs. Finsko
Česko vs. Finsko
Česko
Finsko