Hlavní obsah

Hokejová Liga mistrů startuje už za týden. České týmy se těší na náročnou prověrku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmá sezona je za dveřmi. Evropské hokejové týmy se opět poměří v Lize mistrů. Česko budou zastupovat celky, které už mají se soutěží značné zkušenosti. Mistr extraligy Třinec se v CHL představí posedmé, finálový účastník Sparta popáté i vítěz základní části Hradec Králové počtvrté. Všechny tři celky budou cílit na postup ze skupiny.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Hokejisté Třince budou reprezentovat český hokej v Lize mistrů.

Článek

Ligy mistrů se účastní 32 týmů. Zástupce má poprvé v historii Maďarsko díky Féherváru a Slovinsko, které bude reprezentoval Lublaň. Už za účast ve skupinové fázi si kluby připsaly zisk 65 tisíc euro. Vítěz celé soutěže získá půl milionu euro. Finále se bude poprvé hrát v sobotu, a to 18. února.

„Pro rozvoj Ligy mistrů by bylo skvělé, ale české kluby došly co nejdále. Třeba až do finále," přál si nový prezident soutěže Jörgen Lindgren. Papírově nejlepší výchozí pozici by měl mít Třinec, který byl jako mistr extraligy nasazen do prvního koše a do skupiny dostal švédskou Skellefteu, švýcarský Davos a severoirský Belfast. „Jako kouč Banské Bystrice jsem zažil zápas proti Cardiffu. Britský hokej mě příjemně překvapil. Bude to fyzicky náročný zápas," mínil asistent trenéra Ocelářů Vladimír Országh.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Trenér Tomáš Martinec na tiskové konferenci před startem nové sezony hokejové Ligy mistrů.

Třinecký kapitán Petr Vrána je rád především za konfrontaci s Davosem. „Bude fajn si znovu zahrát proti bývalému spoluhráči Matěji Stránskému," vypíchl. Slezané rozhodně chtějí zaútočit na postup ze skupiny. „Cíle jsou vysoké. Chceme vyhrávat nejen a domácí scéně, ale prosadit se i na mezinárodním poli," řekl Országh.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Radek Smoleňák na tiskové konferenci před startem nové sezony hokejové Ligy mistrů.

Hradecký Mountfield jde do skupinové fáze jako druhý nasazený. Narazí na čtyřnásobného vítěze Ligy mistrů švédskou Frölundu, se kterou padl ve finále ročníku 2019/2020. Na jejím ledě ve čtvrtek odstartuje ostrou sezonu. Dalšími soupeři jsou německý mistr Berlín a francouzské Grenoble. „Máme těžkou skupinu, ale uděláme vše pro postup," velel kouč Tomáš Martinec.

Kapitán Radek Smoleňák se těší zejména na výjezd do Berlína, kam Východočeši zamíří vlakem společně se stovkami fanoušků. „Před třemi roky už jsme si takhle užili cestu do Grazu. Snad se nám povede vyhrát i v Berlíně a uděláme fanouškům radost," doufal Smoleňák.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident hokejové Ligy mistrů Jörgen Lindgren v Praze.

Sparta si už také zahrála finále Ligy mistrů, v ročníku 2016/2017 také nestačila na Frölundu. I letos Pražané narazí na švédského soka, a to finalistu tamní soutěže Luleu, kterou doma vyzve v neděli 4. září. Ještě o dva dny dříve v Holešovicích narazí na dánský Aalborg. Posledním soupeřem je finský Jukurit. „Severský blok nás určitě prověří a ukáže nám cestu, jak hrát v extralize. Postup do play off by byl bonus," poodkryl nový trenér Pavel Patera.

Reklama