Hlavní obsah

Nový formát, upravená pravidla. Startuje další ročník hokejové Ligy mistrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už dnes odstartuje devátý ročník hokejové Ligy mistrů. Nově jen se 24 týmy a upraveným formátem, v němž se zrušily základní skupiny a každý celek vyzve šest různých týmů. Z hromadné tabulky pak postoupí do play off nejlepší šestnáctka. „Zúžení je trochu risk, ale chceme, aby se utkávali opravdu ti nejlepší z nejlepších,“ uvedl na tiskové konferenci ředitel soutěže Martin Baumann.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Hokejisté Třince se chystají na Ligu mistrů.

Článek

Připomněl rovněž zásadní změnu pravidel pro nový ročník. Pokud tým využije přesilovou hru, početní výhoda nekončí a vyloučený hráč zůstává na trestné lavici. „Chtěli jsme posunout naši hru a pravidla trochu dál,“ vysvětloval člen komise soutěže Tobias Salmelainen.

„Jsme zábavní průmysl, takže jsme chtěli udělat hru trochu víc vzrušující. Myslím, že to je cesta dobrým směrem. Snad to přinese víc šancí a gólů,“ doufá Salmelainen s tím, že pokud se změna osvědčí, může se v budoucnu implementovat třeba i do pravidel Mezinárodní hokejové federace IIHF.

Přehled změn pravidel v hokejové Lize mistrů pro sezonu 2O23/2024
1) Pokud tým využije přesilovku, zbytek trestu se neruší. Vyloučený hráč zůstává na trestné lavici a přesilová hra pokračuje až do vypršení trestu.
2) Tým, který má signalizovanou výhodu a vstřelí v této situaci gól, bude hrát přesilovku. Signalizovaný trest se ukládá i po dosažení branky.
3) Tým, který ve svém oslabení vstřelí branku, ruší zbytek přesilové hry soupeře.

Novinku kvituje i Václav Varaďa, hlavní kouč Pardubic, které se jako vítěz základní části extraligy vracejí do Ligy mistrů po sedmi letech. „Za mě je to pecka. Přichází změna, která dává úplně nový význam vyloučení. Během jediného trestu se může celý zápas rozhodnout,“ liboval si nový trenér Dynama.

„Vnímám to tak, že všechna nová opatření podporují útočnou hru. Jsem zvědavý, jak to bude fungovat, ale v globálu to hodnotím pozitivně pro to, aby padalo více branek. Myslím ale, že hráči budou vnímat nutnou změnu pojetí. Každý z nich má herní myšlení, které ho specializuje na určitou dovednost,“ mínil Varaďa.

Program zápasů HC Dynamo Pardubice
čtvrtek 31.8. 17:30Pardubice –⁠ Ilves
neděle 3.9. 18:00Skelleftea –⁠ Pardubice
čtvrtek 7.9. 18:00Pardubice –⁠ Stavanger
sobota 9.9. 16:30Pardubice –⁠ Ingolstadt
úterý 10.10. 19:45Ženeva –⁠ Pardubice
středa 18.10. 20:00Belfast –⁠ Pardubice

Jeho svěřenci už ve čtvrtek doma vyzvou finský Ilves, jenž má na soupisce hned šestici českých hráčů (Málek, Hamrla, Mašín, Stránský, Kodýtek, Kos) a v neděli zavítají do švédské Skelleftey. „Těším se na další sezonu. Budou to skvělé zápasy před startem extraligy. Určitě nám pomůžou a dají nám dobrý test,“ věří Varaďa.

Mistr z Třince odehraje na úvod domácí dvojzápas. V pátek proti švýcarskému Rapperswilu s Romanem Červenkou a v neděli s německým Mnichovem. „S novými pravidly to bude zajímavá soutěž. Jako každý rok jsme natěšeni na konfrontaci s dalšími evropskými týmy,“ líčil asistent trenéra Vladimír Országh.

Program zápasů HC Oceláři Třinec
pátek 1.9. 17:00Třinec –⁠ Rapperswil
neděle 3.9. 15:00Třinec –⁠ Mnichov
pátek 8.9. 18:00Ilves –⁠ Třinec
neděle 10.9. 15:00Lahti –⁠ Třinec
středa 11.10. 18:00Stavanger –⁠ Třinec
středa 18.10. 18:00Třinec –⁠ Aalborg

Vítkovice o víkendu mají na vlastním ledě totožné soupeře, jen v opačném pořadí. Duely českých týmů je možné sledovat na televizní stanici Sport 1 a Sport 2.

Soutěže se účastní 24 týmů z 12 různých zemí. Obhájcem trofeje je finská Tappara Tampere, která se jako jediná kvalifikovala do všech devíti ročníků. Poprvé v historii chybí švédská Frölunda a švýcarský Zug.

Program zápasů HC Vítkovice Ridera
pátek 1.9. 18:30Vítkovice –⁠ Mnichov
neděle 3.9. 17:30Vítkovice –⁠ Rapperswil
pátek 8.9. 17:30Lahti –⁠ Vítkovice
neděle 10.9. 15:30Ilves –⁠ Vítkovice
středa 11.10. 17:30Vítkovice –⁠ Biel-Bienne
úterý 17.10. 19:30 Ingolstadt –⁠ Vítkovice

Do vyřazovací fáze postoupí nejlepší šestnáctka, přičemž následuje osmifinále, v němž první vyzve šestnáctého, druhý patnáctého,… Poté je na programu čtvrtfinále, semifinále a finále hrané 20. února. Play off se hraje pohárovým systémem na dva duely vyjma finále hraného na jediný duel.

Vítěz Ligy mistrů si na své konto připíše prémii 360 tisíc euro (přibližně 8,7 milionu korun). Každý ze zúčastněných celků obdržel částku ve výši 65 tisíc euro (přibližně 1,6 milionu korun) na pokrytí nákladů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.