Hlavní obsah

Maloval jsem si jiný scénář, hořekoval jubilant Derner. Synovi slíbil ještě jednu sezonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takhle si jubilejní zápas nepředstavoval. Bek Liberce Lukáš Derner si jako 23. hráč připsal 1000. start v extralize, jenže odehrál jen 149 vteřin. Plzeňský Jakub Pour mu v 8. minutě smolně pukem trefil ruku a ikona Bílých Tygrů dohrála. „Maloval jsem si trochu jiný scénář, ale někdy to tak prostě chodí,“ řekl smířeně Derner po návratu z nemocnice.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: Bílí Tygři Liberec vs. HC Škoda Plzeň 2:1Video: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Věděl jste hned, že je zle?

Už jsem to párkrát pukem chytil, takže jsem věděl, že tohle dobré není. Šlo o blbou ruku, spodní, za kterou držím hokejku. Ale je moje práce blokovat střely, bohužel mě trefil tak nešťastně, že jsem nemohl v zápase pokračovat. Je mi hrozně líto, že to dopadlo takto, i kvůli rodině, která se přišla na tento zápas podívat, ale nedá se nic dělat.

Co vám v tu chvíli blesklo hlavou?

Čekal jsem ještě do první třetiny, jestli to nepřejde. Vzal jsem si nějaké prášky na bolest, ale náš doktor pak rozhodl, že bude lepší odjet na rentgen, abych si s tím neudělal ještě něco vážnějšího. Myslím však, že v play off bych to asi moc neřešil.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Liberec - Plzeň, zranění domácího DerneraVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Jak vyšetření dopadlo, máte něco zlomeného?

To si nechám pro sebe, kdybych měl v pátek nastoupit… Mám ale zraněný palec a ukazováček. Uvidíme, jak to bude vypadat v nejbližších dnech.

Stihl jste se vrátit z nemocnice alespoň na konec utkání, kdy v předposlední minutě rozhodl o výhře 2:1 Oskar Flynn?

Přijel jsem těsně před koncem. Jsem rád, že to kluci zvládli a dali mi takový dárek za tři body. Chci jim za to poděkovat.

Klub vám před zápasem přichystal slavnostní ceremoniál. Co se vám před nástupem na led honilo hlavou?

Těsně před zápasem mi najednou v kabině proběhl první zápas za Tygry, kdy jsme hráli v Třinci. Měl jsem spoustu emocí, ale věděl jsem, že se musím koncentrovat na zápas. Nebylo to pro mě jednoduchý, ale užil jsem si to. Jen škoda, že jsem nemohl odehrát celý zápas.

Jak jste si užil video sestříhané z památných okamžiků vaší kariéry?

Musím poděkovat panu Syrovátkovi a klubu, Bílým Tygrům. Moc si toho vážím. Redakce to připravila hezky. Překvapilo mě, že jsem dal tolik gólů. (směje se) Ale byly tam i nepříjemné věci, podobné, jako mě potkaly teď. I moment, kdy mě tehdy kopli bruslí… Asi tohle ke mně patří. Bylo to super, moc jsem si to užil. Mohla vedle mě stát manželka se synem, což pro mě bylo asi nejvíc.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Liberec - Plzeň, Lukáš Derner nastoupil k 1000. zápasu v extralizeVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Jak to prožívali oni?

To nevím, musím se jich zeptat. Ale paní mi říkala, že je zpocená. (směje se)

Jak vám zní úctyhodné číslo tisíc zápasů?

Je to pěkná porce, když to vezmu od doby, kdy jsem začínal. I kluci počítali, kolikrát jsem se musel třeba oblíknout, na rozbruslení, před zápasem. Je to velký číslo. Hrozně si toho vážím, že mi jakž takž drží zdraví a cítím se dobře.

K jakému číslu spoluhráči došli?

Ke třem tisícům. Zajímavé číslo. (usměje se) Statistiky osobně nesleduju, to spíš můj táta. Ani jsem nevěděl, kolik jsem odehrál zápasů za Liberec. Až když vyšel článek, přečetl jsem si o tom. Ale jsem hrozně rád, že jsem tuhle metu zvládnul. Musím poděkovat manželce a synovi, bez kterých bych to asi nedokázal.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Liberecký obránce Lukáš Derner nastoupil k tisícému zápasů v domácí nejvyšší soutěži

Umíte vypíchnout z tisícovky nějaký speciální zápas?

Musel bych zapátrat v paměti hodně hluboko… Určitě finále se Spartou, když jsme vyhráli titul v prodloužení. A pak mně utkvěl v paměti ještě jeden moment, když jsme zachraňovali extraligovou účast v baráži s Boleslaví.

Už víte, kam si vyvěsíte dres s číslem 1000?

Myslím, že mi ho zabaví syn, a nikam si ho nepověsím. Bude s ním spíš doma lítat a na památku nebude viset nikde. Ani nejsem takový typ, že bych si schovával artefakty. Uvidíme, co s tím kluk udělá. A možná si schovám vítězný puk, který jsem teď dostal od McCoshena. Spíš tohle rozdávám někomu, pro koho to má větší váhu než pro mě.

K tisícovce vám gratulovala spousta bývalých spoluhráčů, potěšil vás někdo speciálně?

Abych řekl pravdu, za dva dny jsem měl takových zpráv, že jsem ještě neměl ani čas to nějak skouknout. Teď mi třeba volal Honza Výtisk, s ním jsem pořád v kontaktu, že se mám podívat na internet, že tam jsou vzkazy. Tohle mě asi čeká doma.

Michal Birner na síti X zmiňoval za dvacet sezon neskutečnou kolekci týmových tepláků…

(usměje se) Jo, vím, kam asi narážel. Před každou sezonou dostáváme týmové oblečení, tak si asi myslí, že to mám doma nastřádaný, že si je schovávám.

V rozjeté sezoně předčasná otázka, ale máte už představu o další budoucnosti?

Přemýšlím nad tím, už mám určitý věk. Chtěl jsem po této sezoně skončit, ale můj syn rozhodl, že mám dát ještě jednu. Tak jsem mu slíbil, že když mi vydrží zdraví, že bych si ještě jednu sezonu dal. Ale ta by byla asi už poslední.

Reklama

  1 : 4 Česko - Finsko 1 : 4 dohráno
20240502T18 : 00:00+0200
Česko vs. Finsko
Česko vs. Finsko
Česko
Finsko
  2 : 3 Česko - Slovensko 2 : 3 dohráno
20240502T13 : 45:00+0200
Česko vs. Slovensko
Česko vs. Slovensko
Česko
Slovensko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.