Hlavní obsah

V nominaci Slovinců na MS nechybí Kopitar z Los Angeles

MARIBOR

Největší slovinská hvězda Anže Kopitar z Los Angeles nechybí v nominaci nováčka hokejového mistrovství světa v Kanadě. Švédský trenér Mats Waltin zařadil do kádru i útočníka Roka Pajiče, který strávil uplynulý ročník v české druhé nejvyšší soutěži v dresu Vrchlabí a zahrál si dva zápasy i v extralize za Ústí nad Labem.

Článek

Dvacetiletý Kopitar hrál v elitní skupině na šampionátech v letech 2005 a 2006, loni pomáhal Slovinsku zpět mezi elitu z divize I. Před dvěma roky se stal prvním Slovincem v NHL a v barvách Kings září. Za dvě sezóny nasbíral ve 154 utkáních 138 bodů za 52 branek a 86 asistencí.

V pětadvacetičlenném kádru jsou vedle Pajiče a Kopitara ještě další čtyři krajánci. Bývalý hráč Pardubic, Vsetína a Třince Tomaž Razingar, spolu s Kopitarem hlavní tahoun týmu, působil v Innsbrucku. V Rakousku hráli za Vídeň Capitals také David Rodman a Marcel Rodman. Obránce Jakob Milovanovič hájil barvy francouzského Brianconu.

Šestnáctka hráčů, včetně všech tří brankářů, je z týmu slovinského mistra Acroni Jesenice a zbývající tři z týmu finalisty slovinské, ale i otevřené rakouské ligy Olimpije Lublaň. Vedle Razingara a Pajiče mají zkušenosti z české extraligy také Miha Rebolj, Andrej Hebar a Gregor Polončič.

Slovince čeká ještě před šampionátem ve čtvrtek ve Skalici přípravný zápas se Slovenskem a o pět dnů později generálka v kanadském Port Hawkesbury proti Norsku. Do šampionátu vstoupí tým v základní skupině B v pátek 2. května proti obhájcům titulu z pořádající Kanady, o dva dny později jej čekají Spojené státy americké a v úterý 6. května narazí na Lotyšsko.

Nominace Slovinska na mistrovství světa v Kanadě:
Brankáři: Gaber Glavič, Andrej Hočevar, Robert Kristan (všichni Acroni Jesenice),
obránci: Damjan Dervarič, Aleš Kranjc, Miha Rebolj, Mitja Robar, Dejan Varl, Uroš Vidmar (všichni Acroni Jesenice), Andrej Tavželj (Olimpija Lublaň), Jakob Milovanovič (Briancon/Fr.),
útočníci: Tomi Hafner, Andrej Hebar, Marjan Manfreda, Gregor Polončič, Boris Pretnar, Anže Terlikar, Jurij Goličič (všichni Acroni Jesenice), Aleš Mušič, Egon Murič (oba Olimpija Lublaň), David Rodman, Marcel Rodman (oba Vídeň Capitals/Rak.), Tomaž Razingar (Innsbruck/Rak.), Rok Pajič (Vrchlabí/ČR), Anže Kopitar (Los Angeles/NHL).

Reklama

Související témata: