Hlavní obsah

Rozhodne horší obrana Švédů, míní experti před čtvrtfinále MS

PRAHA

Mužstvo Švédska patřilo na minulých šampionátech vždy mezi nejlépe bránící celky, ale ve Švýcarsku je tomu jinak. Hráči Tre Kronor mají ze všech čtvrtfinalistů spolu s USA nejprostupnější obranu, inkasovali třiadvacet branek. Tudy by mohla podle bývalých výborných gólmanů Jiřího Holečka a Jiřího Králíka vést cesta českých hokejistů do semifinále.

Článek

„Český tým hraje velmi dobře jako mužstvo a to je důležitější než výkony jednotlivců,“ prohlásil před čtvrtfinále bývalý vynikající brankář Jiří Králík. „Kluci hrají parádně a hlavně bojují. Jsme posílení o Eliáše a Michálka, takže se tým ještě víc zvednul,“ potěšilo sedmapadesátiletého rodáka ze Zlína. „Proti Švédům máme obrovské šance, protože v předchozích zápasech dost inkasovali,“ viděl jednu ze slabin Seveřanů Králík.

Před odvetou za loňské vyřazení národního mužstva tak panuje mezi českými experty optimismus. „Švédsko patří samozřejmě mezi evropskou špičku, ale doufám, že jim porážku z Québeku vrátíme, protože máme lepší mužstvo,“ hlásí další bývalý brankář Jiří Holeček. „Především útok máme silnější, první dvě lajny jsou nadprůměrné, v tom je síla českého výběru,“ všiml si Holeček. „Určitě bych si na naše vsadil, zlepšila se také obrana,“ dodal.

Výkony Švédska jsou na šampionátu kolísavé. Dokázali sice sebrat bod Rusku, vyhrát nad USA po nájezdech, ale zároveň podlehli Lotyšsku na nájezdy. Skóre mají před „zápasem pravdy“ 23:18, což znamená spolu s USA největší počet inkasovaných branek ze všech čtvrtfinalistů.

Podle předchozích duelů nelze soudit

„Nepodávají takové výkony jako dřív. V minulosti měli nepropustnou obranu ve středním pásmu, v současnosti už tomu tak není,“ komentoval stav švédské defenzivy Holeček, podle něhož nebude hrát v hlavách českých hokejistů úlohu ani loňská porážka. „Hráči si to nepřipouští. Ti co přišli z NHL už se o to vůbec nestarají,“ myslí si pětašedesátiletý pražský rodák.

Podle předchozích duelů nelze soudit ani podle Králíka. „Kanada nás porazila velkým rozdílem, ale s Finskem byli rádi, že vyrovnali. Podle předchozích zápasů nelze hodnotit,“ potvrdil Králík. „Budou rozhodovat chyby brankářů. Nedá se tipovat, který to bude, Štěpánek však zatím chytá velmi dobře,“ pochválil vítkovického gólmana a Holeček s jeho hodnocením souhlasil. „Štěpánek tu úlohu zvládne, chytá dobře,“ poslal Holeček dvaadvacetiletému talentu na dálku sebevědomí. „Škoda, že nedostal šanci Mensator, nejlepší brankář extraligy - to je dost přepych,“ dodal.

Na Švédsko se nám však v historické bilanci nedaří a český tým si na letošním mistrovství zatím se silným celkem neporadil. S Kanadou prohrál nároďák 1:5, s Finskem v základní skupině 3:4. „Je jiné mistrovství, jiný zápas,“ komentoval faktor historické bilance Holeček. „Kromě Rusů jsme měli nejsilnější soupeře. Určitě na začátek turnaje už kluci zapomněli a vyhrajeme,“ burcuje Holeček.

Reklama