Hlavní obsah

Dánská senzace pokračuje, outsideři rozdrtili Slováky 6:0

PRAHA

Kdo si myslel, že postup hokejistů Dánska na mistrovství světa v Německu ze základní skupiny bude znamenat konec jejich tažení, musel opravit své mínění. Jejich další "obětí" se stal ambiciózní celek Slovenska, který se Seveřany prohrál první třetinu hrozivým rozdílem 0:6. Stejný stav svítil na ukazateli skóre i po šedesáti minutách. Také druhý odpolední zápas skončil jednoznačným vítězstvím. Favorizované Kanada přejela Nory 12:1. Večerní zápasy už žádné překvapení nepřinesly.

Foto: Grigory Dukor , Reuters

Střelec dánskéhé gólu Mads Christensen (vlevo) jásá před zdrceným brankářem Slovenska Peterem Budajem.

Článek

Dánové na svého soupeře "skočili" rázným způsobem. Slováci dostali první gól ve druhé minutě, během páté inkasovali dokonce dvakrát. Hned potom si kanadský trenér Slováků Glen Hanlon vyžádal oddechový čas a vystřídal gólmana. Na místo osvědčeného, ale po rychlých brankách ostřeseného Petera Budaje nastoupil Rastislav Staňa.

Hanlonovy zásahy ale moc platné nebyly. Semifinalista olympijského turnaje ve Vancouveru šel v rozmezí 11. a 14. minutou do kolem znovu třikrát. Teprve pak se vymanil z tlaku do dohrál první dvacetiminutovku. Na výsledku se pak už nic během dalších dvou třetin nezměnilo.

Dánský kapitán: Hned na začátku jsme je zabili

"Hned na začátku jsme je zabili," řekl dánský kapitán Jesper Damgaard. "Vlétli jsme na to a vypadalo to, že všechno padá dovnitř (do branky). Vyměnili brankáře, ale my jsme makali dál. Měli jsme ve všem navrch a oni se nedostávali ani ke střele na naši branku," doplnil Damgaard.

Dánové, kteří pod vedením švédského kouče Pera Bäckmana mají již na svém kontě skalp Finů a Američanů, nepřestávají překvapovat; dostali se na průběžnou vedoucí příčku osmifinálové skupiny, ale především se i díky výši pátečního vítězství výrazně přiblížili k vysněné účasti v play off. "Bylo to fantastické. Byli jsme před utkáním velkým outsiderem, ale teď je to opravdu nádherný pocit," pochvaloval si obránce Alexander Sundberg.

"Odehráli jsme skvělou první třetinu a potom už zápas jen kontrolovali. Toto byl pro další vývoj skupiny klíčový duel, který před námi otevírá šanci na čtvrtfinále. Věřím, že nyní můžeme hrát mezi nejlepší osmičkou," uvedl Bäckman. V neděli čeká dánský tým obhájce prvenství Rusko.

Slováci doufají ve zlepšení

Zklamaní Slováci mají čas prohru vstřebávat až do pondělka, kdy možná v klíčovém duelu ohledně jejich nadějí na účast v bojích o medaile nastoupí proti Finsku. "Ještě není všemu konec. Tohle je turnaj a to je na tom dobré," řekl bek Ivan Majeský. "Proti Finům však musíme hrát mnohem lépe v obraně a snad se nám podaří dát i nějaké góly."

Ve výrazné zlepšení doufal i další obránce Dominik Graňák. "Těžko říct, čemu připsat takovou prohru. Dánové však nedali žádné náhodné góly. Měli jsme útlum a najednou to bylo už 0:6. Máme co zlepšovat a doufám, že v pondělí to bude opět dobré jako v úvodních třech duelech v základní skupině," uvedl Graňák v rozhovoru pro server pravda.sk.

Kanadský kouč Glen Hanlon nejprve sportovně ocenil výkon soupeře. "Musím poblahopřát Dánsku k vítězství i dobrým výkonům na turnaji. Naši hráči nezabalili zápas i přes špatný vývoj a dohráli ho se ctí. Dánové mají velmi dobrý tým," řekl Hanlon.

Poté se však také pozastavil nad herním systémem turnaje. "Skončili jsme druzí v základní skupině, ale i tak jsme měli oproti soupeři nevýhodu," uvedl Hanlon. Dánové skončili třetí ve skupině, ale hráli naposledy ve středu, zatímco Slováci končili své vystoupení v základní fázi turnaje ve čtvrtek večer.

Slovensko - Dánsko 0:6 (0:6, 0:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 2. Regin (Boedker, D. Nielsen), 5. Larsen (Damgaard, Regin), 5. Christensen II (Green, Regin), 11. Madsen (D. Nielsen, Eller), 13. Green (Degn), 14. Lassen (Eller, Madsen). Rozhodčí: Hansen (Nor.), Lärking (Švéd.) - Eglitis (Lot.), Kalivoda (ČR). Vyloučení: 7:1. Využití: 0:3. Diváci: 4442.
Slovensko: Budaj (5. Staňa) - Majeský, Sekera, Graňák, Lintner, Starosta, Mihálik, Frühauf - Čiernik, Zagrapan, Svatoš - Pánik, Podkonický, Bartovič - Bulík, Dravecký, Tatar - Kukumberg, Macho. Trenér: Glen Hanlon.
Dánsko: Galbraith - Larsen, Lassen, Boedker, D. Nielsen, Christensen I, Damgaard - Madsen, F. Nielsen, Eller - Hardt, Christensen II, Regin - Degn, Green, Jakobsen - Sundberg, Dresler, Lykkeskov. Trenér: Per Bäckman.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.