Hlavní obsah

Francouz Treille: Pokud k tomu Češi přistoupí vlažněji, můžou mít s námi problémy

Pikantní příchuť bude mít pro útočníka Yoricka Treilleho úvodní zápas francouzské hokejové reprezentace na mistrovství světa. Země galského kohouta se v neděli odpoledne postaví proti Čechům, tedy zemi, kde si 29letý forvard již dva roky plní své klubové povinnosti. Na ledě se navíc s velkou pravděpodobností potká s některými bývalými spoluhráči z Vítkovic. „Jsou to dobří kamarádi. Ale tím to končí, přátelství na ledě neexistuje,“ vyhlašuje Treille v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Yorick Treille má s českou extraligou zkušenosti. Dva roky odehrál za Vítkovice, příští sezónu bude nastupovat za Spartu.

Článek

Předpokládám, že v zápase s českým týmem budete mít o motivaci navíc…

To víte, že ano. Motivaci budu mít pořádnou. Popravdě řečeno ale ani nevím, kolik hráčů z českého týmu znám, neměl jsem ještě čas podívat se na vaši soupisku. Jsou tu nějací hráči z Vítkovic?

Brankář Štěpánek, obránce Barinka a útočník Kvapil.

Kvapil je tady taky, jo? Bude docela sranda je potkat, všichni jsou to dobří kamarádi.

Máte v plánu se s nimi ještě před vzájemným duelem spojit?

Volat jim nebudu, ale jestli se tady potkáme, určitě se pozdravíme a prohodíme mezi sebou pár vět. Ale tím to končí. Přátelství na ledě? To neexistuje.

Vědí vaši spoluhráči, že na klubové úrovni hrajete právě v České republice?

V rámci týmu máme o sobě dobrý přehled, každý ví, kde jeho spoluhráči nastupují. Bavíme se o tom i během sezóny a v době internetu to není vůbec problém.

Co s vámi dělá skutečnost, že si zahrajete proti Jaromíru Jágrovi?

Hrát proti Jágrovi bude vzrušující pro každého hráče našeho týmu, mě samozřejmě nevyjímaje. Vždyť je to hokejová legenda a proti nim je to vždycky zábava. Jágra respektujeme, ale na ledě nesmíme myslet na to, kdo proti nám stojí.

Už jste někdy během své kariéry proti tak věhlasnému hráči nastoupil?

Když jsem byl mladší, hráli proti mně Pavel Bure a Jašin. Na předchozích šampionátech také hráli velcí hráči, ale když o tom tak přemýšlím, Jágr je nepochybně tím největším. A nejslavnějším.

S čím do zápasu proti Čechům půjdete?

Samozřejmě to bude ohromně těžký zápas. Naším cílem bude ho odehrát co nejlépe a nedělat si moc starosti s konečným výsledkem.

Myslíte, že při souhře okolností můžete Čechy připravit o nějaký bod?

Ve sportu je možné úplně všechno. Záležet bude hlavně na Češích, buďte si ale jistí, že mi do toho dáme úplně všechno. A kdyby k tomu soupeř přistoupil vlažněji, mohl by s námi mít problémy.

Pro Francii ovšem bude klíčové střetnutí s Norskem, které s největší pravděpodobností rozhodne o tom, jestli postoupíte do osmifinálové skupiny, nebo spadnete do skupiny o udržení…

Na ten zápas se musíme hodně soustředit a podat co nejlepší výkon. Myslím, že v zápasech s Českem a Švédskem budeme hrát na čtyři útočné formace, abychom se na Nory tolik neunavili. Naším jediným cílem je udržení se v elitní skupině a o tom napoví právě zápas s Norskem.

Může hrát ve váš prospěch i fakt, že na předchozích dvou mistrovstvích jste boj o udržení pokaždé zvládli?

Myslím si to. Bylo by dobré, kdyby nám tato zkušenost pomohla a letos jsme to dokázali zopakovat.

Reklama

Související témata: