Hlavní obsah

Hrát proti Jágrovi byl senzační zážitek, říká nejlepší střelec NHL Stamkos

Teprve ve dvaceti letech, navíc hned při své druhé sezóně v zámořské NHL, dokázal kanadský útočník Steven Stamkos vyhrát tabulku střelců nejlepší hokejové soutěže na světě. Gólmanům nasázel úctyhodných padesát jedna branek, jen Crosbymu se letos povedl stejný počin. Nyní blonďatý forvard táhne zemi Javorových listů na šampionátu v Německu. „Chceme dokázat, že Kanada je nejlepší hokejový národ na světě,“ vyhlašuje.

Článek

Vyhrát krále střelců, navíc s úctyhodnými 51 trefami, to musí být skvělý pocit, ne?

Přijde mi to jako mimo realitu. Pamatuji si svůj první zápas v NHL v Praze, jako by to bylo včera. Vyrovnat se hvězdám jako jsou Crosby nebo Ovečkin, kteří lize dominují už několik let, je nádherný pocit. Zvlášť v mých letech. V dalších sezónách si ale musím udržet výkonnost jako oni. Bude to výzva!

Čím si vysvětlujete, že jste ve své druhé sezóně v NHL oproti té první tak vylétl nahoru?

Hlavně mi stoupla sebedůvěra. S tím pak souvisí to, že jsem dostal větší prostor na ledě, i moje role v mužstvu se posunula výš.

Mrzí o to víc, že i přesto jste se nevešel do olympijské nominace pro Vancouver?

Cítil jsem, že bych si na olympiádě mohl zahrát. Když jsem zjistil, že to nevyjde, přepadlo mě zklamání. Ale Kanada má tak široký výběr útočníků, že je zbytečné něco proti nominaci namítat. Kluci pak stejně dosáhli na zlato.

Úspěchu se s reprezentací můžete dočkat tady, na mistrovství světa. Jaký máte pocit ze složení mužstva?

Máme v týmu hodně mladých hráčů, kteří před sebou mají hvězdnou kariéru, i veteránů, jejichž kariéra se už chýlí ke konci, ale stále ještě hrají úžasně. V mužstvu je skvělá atmosféra a uvolněná nálada. Mohl by to být dobrý turnaj.

Mládí ovšem v kanadském týmu převažuje. Nezaváhal jste na chvíli, jestli do Německa přicestujete?

Nikdy! Vždyť je to příležitost reprezentovat Kanadu. Sezóna v NHL je dlouhá, k tomu cestování. Letos navíc byla i olympiáda, takže program byl opravdu našlapaný. Hráči, kteří i tak přicestovali do Německa, zaslouží obdiv a respekt.

Kanada před každou akcí srší sebevědomím. Předpokládám, že stejně tak tomu bude i letos…

Hlavním cílem je vyhrát zlatou medaili. Mistrovství světa jsem si měl možnost zahrát už v loňském roce, kdy jsme hráli dobře, o zlato jsme ale bohužel přišli v posledním zápase (Kanada prohrála ve finále s Ruskem – pozn. aut.).

Neodrazoval vás od příjezdu ani fakt, že v zámoří není mistrovství světa příliš sledovanou akcí?

Každý, kdo sem přijel, dorazil z určitého důvodu. A tím důvodem je zlatá medaile. V Americe to samozřejmě není nejsledovanější akce, zvlášť když právě probíhá play-off NHL, ale pro evropské hokejové fandy je to velká událost. A my jim budeme chtít dokázat, že Kanada je nejlepší hokejový národ na světě.

Vytyčil jste si pro šampionát i nějaký osobní cíl?

Ne. Žádné indiviuální statistiky. Hodně kanadských bodů ještě neznamná, že vyhrajete zlato. Mojí úlohou tady bude zkavlitnit útok a budu dělat, co je v mých silách, aby se to povedlo. Na to se chci soustředit.

Stihl jste se už podívat na soupisky ostatních týmů, kteří věhlasní hráči se v Německu představí?

Vím, že Češi tu mají Jaromíra Jágra. Na loňském mistrovství světa jsem si proti němu poprvé zahrál a byl to pro mě senzační zážitek.I Rusové tu mají hodně velkých hráčů. V tuhle chvíli se ale soustřeďujeme jen na sebe, na Kanadu. Ostatní týmy začneme sledovat až v momentě, kdy na ně narazíme.

Přijede vás do Německa někdo osobně podpořit?

Dorazí má přítelkyně, potom také členové rodiny. Bude fajn vidět tu známé tváře. Doufám, že se mi podaří si pro ně vyhradit čas.

Reklama

Související témata: