Hlavní obsah

Vokoun: Oslavy titulu jsem prožíval u internetu

Když hokejoví mistři světa juchali s fanoušky na Staroměstském náměstí, Tomáš Vokoun na ten rej shlížel jen z fotografie, kterou nakonec rozjaření šampióni hodili do davu. Zatímco se jeho spoluhráči potáceli v alkoholovém oparu od oslavy k oslavě, vozil jeden z hlavních strůjců českého hokejového zázraku na Floridě starší dceru na krasobruslení a mladší ze školky. Až po více než třech týdnech se 33letý gólman objevil s rodinou v Praze a hned také dostal zlatou medaili, kterou se mu povedlo ztratit ještě v Německu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Vokoun s rodinou

Článek

Co vám řekla manželka, když jste se po šampionátu objevil doma a zlato nikde?

Ona věděla, co se mi stalo. Přiznal jsem se po telefonu. Spíš děti byly zklamané. Všechno ale dobře dopadlo, kluci medaili našli, takže ji mám.

Jak se vám vlastně povedlo ji ztratit?

Součástky nebyly udělaný dost pevně, Kubovi Klepišovi spadla přímo na ledě. Možná to nebylo ani mou chybou, asi jsem měl defektní kousek. Nejspíš jsem rychle šel a upadla, když jsem nedával pozor. Jinak jsem ale výstroj i helmu věnoval na charitu nebo spoluhráčům. Jedny rukavice si bral Karel Rachůnek, něco si vzali maséři, helma by měla jít do dražby na charitu.

Nebylo vám líto, že jste se oslav neúčastnil v Česku?

Já to prožíval u internetu, na Youtube jsem taky něco viděl. To přivítání bylo nádherný, jsem rád, že máme takové fanoušky. Mrzí mě, že jsem to nezažil osobně, ale byl jsem dlouho od rodiny a od začátku domluvený na datu odletu do Ameriky.

Nepřijde vám to s odstupem vše jen jako krásný sen?

Můj pocit z toho šampionátu se nezměnil. Byla tam úžasná parta. Prožili jsme si těžký chvíle, ale o to víc to prohloubilo naši soudržnost. Po porážce s Norama nebo Švýcarskem to určitě jen málokdo čekal. Ale to je právě krásný na sportu, že nevíte, jak to dopadne.

Reprezentace má staronového kouče Hadamczika, budete s ním mluvit o vaší budoucnosti v národním týmu?

Pokud bude zájem, budu zdravej a budu mít šanci přijet, tak bych rád hrál dál. Vždycky to byl pro mě skvělej čas strávenej s klukama u národního týmu. Člověk bohužel stárne, takže neví, jestli tahle šance nebyla třeba tou poslední… Uvidíme.

Před sebou máte ještě roční kontrakt s floridskými Pantery, ale už v průběhu sezóny se spekulovalo o vaší výměně. Máte signály, jak to dopadne?

Ve středu jsem mluvil s naším generálním manažerem Tallonem a ten projevil zájem, abych na Floridě zůstal. Pokud bychom ke konci sezóny neměli šanci na play off, tak by mi dal šanci, abych odešel, protože mi končí smlouva. Prvořadý cíl je ale dostat se s Floridou do play off, nebyla tam už deset let. Není to tak dávno, co bylo Chicago skoro nejhorší mužstvo v NHL a dnes má Stanley Cup. Když jsem hrál za Nashville, měli jsme Chicago v divizi. Byli na konci tabulky, prázdný stadión, ale právě Tallon to tam přebudoval.

Házel vám už laso nějaký jiný tým? Mluvilo se třeba o Philadelphii.

Jenom když se v minulé sezóně blížila uzávěrka přestupů. Tam byl zájem asi tří nebo čtyř mužstev. Bylo to hodně blízko k dohodě. Ale vyskytly se nějaké detaily, které nevyhovovaly Floridě a výměna neproběhla. Teď jsem rád, že o mě má Tallon zájem. To jsem z našeho bývalého manažera necítil. Každý hráč chce hrát tam, kde o něj stojí.

Jak vůbec v NHL zareagovali na české zlato?

Většina manažerů v Německu osobně byla. I kvůli konkurenci z KHL není kvalitních hráčů dost, takže hodně sledují MS. Mohou tam získat levné a zároveň kvalitní hráče.

Poslední červnový víkend si ve svém rodišti v Karlových Varech zřejmě dojdete na pódium pro Zlatou hokejku. To by bylo stylové zakončení sezóny, co říkáte?

Já moc na takové akce nejsem. Není to tak, že bych si datum zatrhl do kalendáře a nemohl se dočkat. Je spousta hráčů, kteří měli skvělou sezónu, ať je to Pleky, Dominik Hašek, nebo Jarda Jágr. Uvidíme. Každé ocenění sice potěší, ale na druhou stranu, pokud se to nepovede, skákat z mostu určitě nebudu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.