Hlavní obsah

Staroměstské náměstí zpívalo po výhře českých hokejistů hymnu

Obrovské nadšení vypuklo po závěrečné siréně čtvrtfinálového utkání mistrovství světa se Švédskem nejen mezi českými hokejisty ve Stockholmu, ale také na zaplněném Staroměstském náměstí v Praze. Na tradičním místě oslav českých sportovních úspěchů na velkoplošné obrazovce sledovaly dnešní zápas stovky lidí. Po jeho skončení dojaté davy zpívaly na počest vítězů státní hymnu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Fanoušci oslavují na Staroměstském náměstí v Praze vítězství české reprezentace ve čtvrtfinálovém zápasu mistrovství světa v ledním hokeji proti Švédsku.

Článek
Fotogalerie

"Je to úžasné, ale já jsem tušil, že to takhle dopadne. Teď si poradíme v semifinále jako vždy se Slováky, ale myslím, že ve finále prohrajeme na nájezdy s Rusy," konstatoval vykřičeným hlasem fanoušek v klobouku v národních barvách.

Příznivci, často v dresech českého týmu, se v historickém centru Prahy začali scházet již desítky minut před začátkem přímého přenosu. Dav, nad nímž vlály státní vlajky, se snažil z pódia rytmickou hudbou i pobízením ke skandování rozehřát dýdžej.

"Češi, Češi," povzbuzovalo od úvodních minut zaplněné náměstí. Fandění se změnilo v rozzlobené bučení, když se Švédové ujali vedení a poprvé o sobě dala vědět malá skupinka příznivců v žluto-modrých barvách soupeře. Frustrace však netrvala příliš dlouho, Češi vývoj utkání otočili a na konci první třetiny se již náměstím nesl známý pokřik "Kdo neskáče, není Čech".

Světlice a "We Are The Champions"

Napětí mezi přítomnými se stupňovalo ve druhé části hry. Diváci před projekční plochou střídavě zklamaně hučeli při nevyužitých šancích českého týmu a gólu soupeře, naopak jásalo při skvělých zákrocích gólmana Jakuba Kováře i dalším střeleckém úspěchu Čechů.

Náměstí, kterým se linula vůně opékaného masa a kde i přes chladné počasí teklo pivo proudem, tonulo v nadšení, když dali Češi krátce před koncem rozhodující gól. V předních řadách se objevily světlice a spokojení příznivci si zanotovali klasický sportovní hit We Are The Champions.

Reklama

Pavouk - Mistrovství světa v ledním hokeji 2012

  • Čtvrtfinále

  • 17.05.12      12 : 00
    Kanada Kanada Slovensko Slovensko
    3 : 4
  • 17.05.12      20 : 15
    Švédsko Švédsko Česká republika Česko
    3 : 4
  • 17.05.12      14 : 45
    Ruská federace Rusko Norsko Norsko
    5 : 2
  • 17.05.12      17 : 30
    Spojené státy USA Finsko Finsko
    2 : 3
  • Semifinále

  • 19.05.12      17 : 30
    Česká republika Česko Slovensko Slovensko
    1 : 3
  • 19.05.12      13 : 30
    Ruská federace Rusko Finsko Finsko
    6 : 2
  • Finále

  • 20.05.12      19 : 30
    Slovensko Slovensko Ruská federace Rusko
    2 : 6
  • 20.05.12      15 : 00 O 3. místo
    Česká republika Česko Finsko Finsko
    3 : 2