Hlavní obsah

Švédové při oslavách zlata připomněli tragédii brankáře Liva. Na hrob mu chtějí dát dres

Užívají si bouřlivé oslavy zlatých medailí, ale ani ve chvílích bujaré euforie nezapomínají švédští hokejisté na tragicky zesnulého kamaráda a bývalého reprezentačního spolubojovníka Stefana Liva. Někdejší gólman Jaroslavle zemřel při leteckém neštěstí v roce 2011, při němž zahynuli i čeští reprezentanti Jan Marek, Josef Vašíček a Karel Rachůnek.

Slavnostní vyřazení čísla, které nosil Stefan Liv

Článek

"Celý tým by mohl podepsat dres, který položíme na jeho hrob v Jönköpingu," prozradil svůj nápad po vítězství v nedělním finále MS ve Stockoholmu čerstvý mistr světa a bývalý Livův spoluhráč Martin Thörnberg, který si letos zkompletoval sbírku medailí všech kovů ze světového šampionátu.

Zlatý švédský tým by se tak alespoň symbolicky chtěl podělit o radost z devátého titulu pro Tre Kronor v historii, kterého se Liv už bohužel nedožil.

"Byl to můj velký kamarád. Pro celý švédský hokej hodně znamenal, odehrál spoustu mezistátních zápasů, byl na mistrovství světa i olympijských hrách. Potěšilo by mě, kdybychom mu dres na hrob dali. Byla by to podle mě skvělá věc," rozpovídal se rodák z Jönköpingu Thörnberg, jenž je novou posilou pražského Lva.

Při vítězných oslavách na chvíli zvážněl i kapitán Tren Kronor Staffan Kronwall, jenž shodou okolností nyní hájí barvy nově postavenému týmu Lokomotiv Jaroslavl, právě když přišla řeč na Liva.

"To, co se mu stalo, je strašně smutné. Jsem hrdý na to, že můžu hrát v Rusku právě za jeho bývalý tým a držet jeho památku stále živou," nechal se slyšet Kronwall.

Podobně jako Švédové si připomněli zesnulého kamaráda při tragédii v Jaroslavli například loni v Helsinkách Slováci, když Zdeno Chára přebíral stříbrnou medaili v dresu Pavola Demitry.

Český tým zase při přípravném zápase s Lotyšskem před letošním šampionátem slavnostně pokřtil stadión v Jindřchově Hradci na Zimní stadión Jana Marka, na památku jednoho z hrdinů zlatého MS 2010, který rovněž zahynul při zmíněném leteckém neštěstí.

Reklama

Související témata: