Hlavní obsah

Bylo úžasné, jak jsme se dokázali vrátit. Ukázali jsme sílu, pochvaloval si Hertl

Praha

Pro diváky to byla nesmírně atraktivní podívaná. Deset gólů v základní hrací době, mnoho šancí a plno zvratů. To vše nabídlo natěšeným fanouškům ve vyprodané O2 areně úvodní vystoupení české hokejové reprezentace na domácím MS. Svěřenci kouče Vladimíra Růžičky v duelu s Tre Kronor třikrát prohrávali dvoubrankovým rozdílem, ve třetí třetině ale předvedli střelecký uragán, který odstartoval Tomáš Hertl. "Za gól jsem hrozně rád, ale radost by byla ještě větší, kdybychom vyhráli," narážel útočník San Jose na konečnou porážku 5:6 po samostatných nájezdech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čeští hokejisté (zleva) Michal Jordán, Alexander Salák a Tomáš Hertl po utkání se Švédy na MS v Praze.

Článek

Prohrávali jste o dva góly, ale dokázali to ve třetí třetině otočit. Minutu před koncem jste však inkasovali vyrovnávací gól a nakonec Švédům podlehli v nájezdech. Velmi bláznivý průběh, co říkáte?

Bylo to hodně divoké. Zaspali jsme začátek. Brzy jsme prohrávali 0:2. Dali jsme pak v přesilovce gól a ten hokej byl trochu nahoru a dolů. Sice to vypadalo, že jsme měli navrch v útočné třetině, ale příliš šancí jsme si netvořili. Hráli jsme po rozích, Švédové měli hodně brejků, což si nemůžeme dovolit. Musíme být jak obránci, tak útočníci lepší při hře dozadu, pomáhat si, aby takové góly nepadaly.

Nepříznivý stav tým nepoložil. Ve třetí třetině jste během pěti minut dokázali smazat dvoubrankovou ztrátu a skóre otočit ve svůj prospěch. To je hodně pozitivní...

Bylo úžasné, jak jsme se dokázali vrátit. Ukázali jsme naši sílu, že se můžeme za jakéhokoliv stavu vrátit do utkání a s jakýmkoliv týmem to otočit. Je škoda, že jsme těsně před koncem dostali vyrovnávací gól na 5:5, byl celkem smolný. Aspoň že máme ten bod, teď se musíme připravit na další zápas.

V úvodu jste dělali hodně chyb, prohrávali i osobní souboje. Čemu to přičítáte? Byli jste nervózní?

Je to možné. Zaspali jsme, napadalo nám to tam. Pak jsme se oklepali, začali hrát líp, ale soupeř měl hodně brejků, dostali jsme pět gólů, toho se musíme v dalším zápase vyvarovat.

Švédové byli nebezpeční v přesilovkách, vám se ale hra v početní výhodě také dařila. Dali jste v ní dva góly.

Přesilovky nám docela fungovaly. Švédové v nich ale také vstřelily dva góly, což není dobré. Zápas měl hodně kladných, ale i záporných věcí.

Jak byste popsal váš gól?

Snažím se vždycky motat před bránou, viděl jsem tam malinkou škvírku, tak jsem to tam zkusil napálit a naštěstí puk prošel do brány. Určitě jsem za něj hrozně rád. Ta radost by byla ale ještě větší, kdybychom vyhráli. Nedá se nic dělat, turnaj pokračuje.

Vstřelil jste gól na domácím MS, před plnými ochozy, navíc v aréně, kde jste odstartoval svou profesionální kariéru ve Slavii. Jaký je to pro vás pocit?

Je krásné dát gól před vyprodanou halou, před rodinou. Začínal jsem tu hrát hokej. Jsem za to rád. Doufám, že to bude pokračovat dál, že budu využívat šance.

V utkání se střelecky prosazovala i třetí a čtvrtá formace. To je pozitivní do dalších zápasů, co říkáte?

Je dobře, když se nespoléhá jen na jednu lajnu, na jednoho dva hráče. Když hraje dobře celý tým, je to daleko jednodušší.

Dalším soupeřem českého týmu bude nevyzpytatelné Lotyšsko, které na úvod vysoko prohrálo s Kanadou. Co by na soupeře mohlo platit?

Kanaďané na ně vlítli, dali jim rychlé góly a zklidnili se. My se pokusíme o to stejné. Nesmíme hlavně zaspat, bude to těžký soupeř, nesmíme nic podcenit. Potřebujeme tři body.

Porazí čeští hokejisté ve svém druhém vystoupení na domácím MS tým Lotyšska?
Ano
94,9 %
Ne
5,1 %
Celkem hlasovalo 4147 čtenářů.

Reklama

Související témata: