Hlavní obsah

Co ten Jágr blbne? říkal si Nakládal a pak musel ocenit veteránovu genialitu

Praha

Konečně chtěli proti dalšímu papírově slabšímu soupeři neprospat úvod a začít dobře, ani proti Německu se to ale české hokejové reprezentaci nepodařilo. Outsider se v první i druhé třetině dostal do vedení, favorit ale duel otočil a po výhře 4:2 si na domácím světovém šampionátu zajistil s jednozápasovým předstihem postup do čtvrtfinále. „Samozřejmě je to úleva,“ přiznal obránce Jakub Nakládal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Jakub Náklad na českém šampionátu.

Článek

Čím to, že začátek zápasu vám zase nevyšel?

Vůbec nevím. Jestli jsme pořád nervózní a svázaní z toho, že hrajeme doma a lidi nás vyblbnou... Přitom dneska prvních pět minut nebylo úplně špatných, jenže potom jsme začali v obranném pásmu dělat s prominutím strašný voloviny. Komplikovali jsme si hru a Němci díky svému urputnému stylu měli šance. Naštěstí jsme to přečkali a pak už to bylo lepší.

Výhra se ale nerodila lehce, Němci byli hodně nepříjemným soupeřem, že?

Je to hodně vydřené vítězství, Němci vůbec nehráli špatně. Každý z nás ale věděl, že to budeme mít těžké, protože Němci to dokazovali už v předešlých zápasech, když potrápili i Švédy. Bylo to urputné, ale zaplaťpánbůh jsme to zvládli.

Je s ohledem na průběh duelu tříbodová výhra o to cennější?

Určitě. Ale z naší strany byla zatím všechna vítězství trošičku vydřenější. Ale když plníme pokyny, které máme, dohráváme souboje a jsme důrazní, přeci jenom už soupeřům nenabízíme tolik šancí, jako v minulých zápasech.

Ale bezchybné to také ještě není. Jde spíše o individuální minely?

Systém máme dobrý a všichni vědí, co mají dělat. Bohužel ale vytváříme individuální chyby, puky občas zbytečně přidržujeme nebo lítáme jak splašení a dáváme tak soupeři hodně šancí.

Na ledě jste byl u vítězného gólu Jakuba Voráčka, jehož do přečíslení poslal parádní a nečekanou zadovkou Jaromír Jágr. Co jste jeho provedení říkal?

Já si nejdřív říkal, co blbne, protože jsem vůbec nevěděl, kam to chce dávat. Ale když jsem pak viděl, kam šel puk, tak tak to byla geniální nahrávka.

Už před posledním zápasem základní skupiny proti Švýcarům máte jisté čtvrtfinále. Ulevilo se vám?

Samozřejmě to je úleva, na druhou stranu si ale myslím, že je zbytečný plašit a strachovat se o čtvrtfinále. Německo a Švýcarsko nejsou soupeři, které by nás měly přehrávat, i když nehrají špatně. Takových soupeřů se nemůžeme bát.

Sledujete vývoj ostravské skupiny a možného soupeře, se kterým byste si mohli zahrát o semifinále?

Mně osobně je to jedno. Jestli chceme udělat úspěch, tak je úplně jedno, koho dostaneme. Musíme porazit každého. Musíme se soustředit na sebe, protože pořád je na čem pracovat. Je lepší vychytat vlastní drobné chyby, než se teď ohlížet a kalkulovat, s kým bychom mohli hrát.

Reklama