Hlavní obsah

Klepiš opráší souhru s legendární 68: Snad mě Džegr píchne, abych byl rychlejší

Praha

Hrál na levém křídle s Jaromírem Jágrem při společném působení v Omsku i na MS před pěti lety v Německu. Teď se Jakub Klepiš znovu objevuje po boku legendy českého hokeje. „Neměl jsem ale od trenéra žádné signály, že nás dá zase k sobě,“ tvrdí třinecký hráč.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jakub Klepiš (vlevo) a Jaromír Jágr už spolu odehráli spoustu zápasů, takže teď už jen potřebují oprášit staré návyky.

Článek

Oprášíte souhru ze zlatého mistrovství světa?

Jestli jsme nějaké zvyky měli, tak bychom na ně chtěli navázat. Zatím to při dvou trénincích nevypadalo špatně a doufejme, že takhle vydržíme i do zápasu.

Jágr říká, že je důležité, aby hráči s ním v útoku byli naladěni na stejnou vlnu. Jak to uděláte?

My se ale s Honzou Kovářem domluvili, že se Jágr musí letos naladit na nás. Samozřejmě že je specifické nastupovat s Jardou, ale pro mě je to vždycky svátek.

Co jste si už stačili na ledě říct?

Jarda samozřejmě rozdává nějaké rady a bavíme se o tom, že by si představoval, abychom my tři útočníci byli blízko sebe a věděli, kam si chceme najíždět a kde kdo z nás bude.

Jágr přitom s pukem na holi od sebe spoluhráče často odhání, aby za ním nejezdili...

Nechci se mu do toho vůbec plést. Najdu si nějaké místo před brankou a budu doufat, že mi to dá.

Občas rozdává i nečekané přihrávky. Je potřeba být ve střehu?

To je fakt, nikdy nevím, kdy od něj dostanu puk.

Není to tedy až svazující s ním hrát?

Svazovalo mě to, když jsme spolu začínali v Omsku. Z každé situace jsem mu chtěl nahrávat. Člověk k němu vzhlížel, tak se mu snažil vyhovět, a kolikrát to nebylo dobře. Teď doufám, že bych to měl mít už lehčí, protože za ta léta zhruba vím, co Jarda chce a jak se pohybuje.

Jágrovi je už 43 let, musí se s ohledem na jeho věk nějak způsob hry s ním měnit?

S Kovym tak trochu počítáme s tím, že toho musíme hodně odbruslit... (úsměv) Budu ale jezdit před Jardou a doufat, že mě vždycky píchne hokejkou do zadku, abych byl rychlejší. Ne, vážně, sledoval jsem Jágra, jak neskutečně hrál na Floridě. Myslím, že je v hodně dobré formě.

Tam má ale vedle sebe velmi mladé spoluhráče...

Tady to splňuje jen Kovy, já už taky mám svůj věk.

Změní se teď třeba i vaše role a budete víc za střelce?

Za střelce jsem se nikdy nepovažoval. Je jedno, kdo dává góly, klidně ať je to Salák z branky.

Zklamání i únavu po prohraném extraligovém finále jste už překousl?

Zklamání se mě drželo den dva... Pak už jsem všechno musel hodit za hlavu, abych se stoprocentně soustředil na nároďák. A pokud jde o únavu, ta musí jít v reprezentaci úplně stranou. Stojíme před vrcholem sezóny.

Už na vás doléhá atmosféra šampionátu?

Je to zvláštní v tom, že letos nikam necestujeme, ale doléhá na mě ten veliký zájem. Všude se o turnaji strašně moc mluví, správné napětí ale přijde až s prvním zápasem před plnou halou.

V televizním spotu sázkové společnosti vyletíte z obrazovky až do obýváku jednoho z českých fanoušků. Jaké máte ohlasy na účinkování v reklamě?

Spíš jsou to srandičky a hlášky. Na tréninku mi všichni podávají hokejku, že jsem si ji zapomněl, a říkají, že se dívali doma na hokej, takže jsem byl zase s nimi.

Navíc jste s koučem v reklamě na pivo propůjčili své tváře heslu Společně pro české zlato, takže jste za mediální hvězdu?

Já se nemohl rozmýšlet, byl jsem určený od svazu. Řekli, abych tohle jel natočit, a dost dobře nešlo říct ne. V té době jsem kvůli lehčímu zranění v Třinci nehrál, takže ani časově nebyl problém.

Co jste říkal na to, že trenér určil kapitánem Jakuba Voráčka?

Když trenér říkal, že céčko dostane Kuba, tak jsem myslel, že to jsem já. Jenže se to vyvinulo jinak... (smích) S Vorasem jsme kamarádi, tak jsem mu říkal, že to bude mít drahý. Podle mě je ale jako kapitán dobrá volba. Měl parádní sezónu, stává se z něho velký lídr a doufám, že nás potáhne.

Reklama