Hlavní obsah

Nejpříjemnější české překvapení? Čtvrtá lajna! Nezabrzdilo ji ani slabší vytížení

Praha

Chválí je všichni, včetně Jaromíra Jágra. Čtvrtá formace ve složení Martin Zaťovič, Petr Koukal, Dominik Simon je pro české fanoušky asi nejpříjemnějším překvapením šampionátu. I když od kouče Vladimíra Růžičky moc času na ledě nedostává.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Čeští hokejisté se radují z druhého gólu, který vstřelil Koukal, proti Německu

Článek

Koukal se Simonem včera proti Německu nestrávili na ledě ani 10 minut, přesto se centr našlápnutého útoku postaral o důležitý gól na 2:2. „Klasicky jsem to chtěl nahrávat. Přemýšlel jsem, co dělat, tak jsem to trochu podržel a už jsem musel střílet. Zaplaťpánbůh, že to tam spadlo takhle, vypadalo to hezky," popisoval Koukal svou první trefu.

Klasická čtvrtá lajna bývá v týmu, aby spíš bořila, než tvořila. Tvrdé střety, napadání, sem tam nějaký unfair zákrok. České trio sice hraje také nadoraz, ale zvládá mnohem víc. „Koukal je všudybýlek a pracant, hodně toho objezdí. Všichni mají výborný pohyb, jsou dobří bruslaři, určitě je nevnímáme jako typickou čtvrtou lajnu," tvrdí asistent Ondřej Weissmann.

S Jágrem to nebylo ono

Když se Simon na zápas proti Francii přesunul do útoku k Jágrovi, měl z toho hlavu v oblacích, ale ruku na srdce: nebylo to úplně ono a čtvrtý útok ztratil dost ze své dynamiky. „Mně se líbí, když jsou pohromadě. Nebudou u mantinelu přecházet jeden na jednoho, ale když pojedou, tak si vytvoří šance. Rozumné je nechat je spolu. Trochu mi připomínají lajnu Vejvoda, Patera, Procházka. Dobře se pohybují. Jsou drobní a lehcí," řekl Jágr.

„Určitě se ale necítíme jako hvězdy. Máme čtyři vyrovnané pětky. Když jsme s tou naší na ledě, snažíme se udělat maximum. Jedině dobře, že nám to tam padá," tvrdil Zaťovič.

Jakmile se vychvalované trio dozvědělo, že ho čekají společné zápasy na MS, proběhla bojová porada. „Pobavili jsme se, jak to chceme hrát a snažíme se to dodržovat. Zaty se hrne do zakončení, Síma je šikovný na puku a já se snažím bránit a dělat jim prostor," tvrdil Koukal, který na šampionátu bodoval jako poslední z formace.

Gól schovaný na čtvrtfinále?

„Říkal jsem, že si ten gól schovám na čtvrtfinále, ale třeba mi ještě jeden zbyl," usmíval se útočník nejproduktivnější řady Jokeritu Helsinky. Švédsko-česko-americké trio přezdívané LoKoMo (Linus Omark, Koukal, Steve Moses) v základní části KHL nahromadilo 64 gólů. „V reprezentaci jsem ale nepočítal s první přesilovkovou formací. Když Vláďa Růžička skládal mužstvo, věděl, že moje úloha je bránící hráč, který bruslí a bojuje. Asi to nezačnu hrát vestoje a rozdávat puky," prohlásil Koukal.

Když se v duelu s Němci podíval, jak český kouč zběsile točí se složením dalších útoků a jeho lajnu nechává pohromadě, možná mu přestalo vadit i menší vytížení. „Vypadá to, že nám trenér věří, což je plus pro psychiku. Snad to naší lajně vydrží," popřál si Koukal a věřil, že s pocitem výhry přebolí i modřina, kterou má na boku od zblokované německé střely.

„Kluci vás poplácají po zádech, i když si pak říkám: Sakra, že to nemohlo jít o pár cenťáků níž nebo výš. Ale příště tam stejně skočím znova." I kvůli tomu má Růžička centra čtvrté formace v takové oblibě.

Čtvrtá formace českého týmu
jménogóly+asistenceplus/minusčas na ledě
Martin Zaťovič3+0+312:13
Petr Koukal1+0+111:20
Dominik Simon1+5+510:03

Reklama

Související témata: