Hlavní obsah

Z tribuny na post lídra! Kvůli céčku jsem se radil s Chárou, říká kapitán Slováků Kopecký

Ostrava

Na Floridě v sezóně nastupoval často až ve čtvrté řadě, občas dokonce sledoval slovenský útočník Tomáš Kopecký utkání Panterů v NHL i z tribuny. Na světovém šampionátu si ale musel rychle zvyknout na roli lídra.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Kapitán slovenského výběru Tomáš Kopecký (vlevo) v souboji s Danielem Nielsenem z Dánska.

Článek

Ještě před příjezdem do Ostravy mu trenér Vladimír Vůjtek oznámil, že při absenci zraněného obránce Zdena Cháry bude kapitánem týmu. „Nikdy jsem jím nebyl, je to moje premiéra," svěřoval se 33letý forvard po prvních zápasech ve skupině B. Svou roli bere velmi zodpovědně. „Když mi to trenéři oznámili, volal jsem Zdenovi Chárovi, abych se s ním poradil. Je to pro mě velká čest," vykládal dvojnásobný vítěz Stanley Cupu s Detroitem a Chicagem.

„Ale my máme v týmu tolik osobností, že by to céčko nebo áčko mohl mít prakticky kdokoliv. A je to znát i o přestávkách v kabině. Není to vždy jen na mně. Každý něco zakřičí, abychom se povzbudili," popisoval Kopecký.

Kapitánské schopnosti mohl nabírat od těch nejlepších. Ve slovenském týmu převzal štafetu právě od Cháry, v zámoří šéfoval Detroitu při cestě za Stanley Cupem Švéd Nicklas Lidström, Chicagu Jonathan Toews.

„Tím, že mám na dresu písmeno navíc, se pro mě nic nemění. Musím bojovat stejně jako všichni ostatní. Všichni musíme být lídry," řekl Kopecký, který patří mezi jedenáct pamětníků stříbrné medaile z MS 2012.

Reklama