Hlavní obsah

Birner: Čišelo z nás sebevědomí. S výkonem jako proti Rusku tu máme šanci něco udělat

Moskva

Nejen výhra o tři góly, ale především výborný týmový výkon těšily útočníka české hokejové reprezentace Michala Birnera po úspěšném vstupu do mistrovství světa proti domácím Rusům. Liberecký útočník při svém premiérovém startu na světovém šampionátu zaznamenal i gól, když sladký triumf pečetil trefou do prázdné brány. „Pro mě je to gól jako každý jiný. Hlavně mě těší, jaký výkon jsme podali,“ prohlásil Birner.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Čeští hráči se radují z vítězství nad Ruskem.

Článek
Fotogalerie

Jste se svým výkonem hodně spokojeni?

Odehráli jsme to velice dobře. Rusové sice nějaké šance měli, ale zase tolik jich nebylo. A jinak je pochytal Dominik (Furch). Naopak my jsme si jich vypracovali docela dost, gólů jsme mohli dát víc. Podali jsme hodně dobrý týmový výkon. Víme totiž, že jedinou cestou k úspěchu je týmový výkon a oddanost kolektivu.

Nebyli jste až překvapení, jak se vám podařilo otupit očekávaný úvodní tlak Rusů?

Hlavně nám dodal sebevědomí poslední přípravný zápas se Švédskem ve Znojmě (Češi ho vyhráli 7:1). Řekli jsme si, že nemá cenu hodnotit generálka s Kanadou, tu jsme nehráli v plné sestavě. Teď jsme nastoupili ve stejné sestavě jako se Švédskem a bylo to vidět. Řekli jsme si, že se nemusíme bát nikoho a čišelo z nás sebevědomí. Není na nás žádný tlak, ten je na úplně jiných týmech.

Opravdu to tak vnímáte?

Neříkám, že jsme si to sem jenom přijeli užít. Samozřejmě chceme udělat úspěch, ale můžeme hrát uvolněně. Když budeme hrát takhle týmově jako proti Rusku, máme šanci tady něco udělat.

Těší vás, jak vám šly přesilovky? První gól padl jen pár sekund po skončení jedné, druhý jste vstřelili v početní převaze...

Chtěli jsme je hrát hlavně jednoduše a dostat co nejvíc puků na branku. Potvrdilo se, že když před ní budeme mít jednoho dva hráče, určitě nám tam něco spadne. Máme kvalitní beky, kteří si umějí poradit, aby netrefili prvního hráče. Pak už je na nás, co jsme kolem brankoviště, aby gólman neviděl a padaly góly.

Sám jste v závěru uzavřel trefou do prázdné branky na 3:0. Schováte si na památku puk, když šlo o váš premiérový gól na MS?

Puk nikam nepůjde, ani jsem si ho nebral. Pro mě je to gól jako každý jiný. Hlavně mě těší, jaký výkon jsme podali.

Zvedne vám skalp Rusů sebevědomí?

My jsme si na Rusy věřili, protože jsme věděli, že jsme je v sezóně třikrát ze čtyř zápasů porazili. Statistika mluví za vše. Oni samozřejmě dovezli skvělé hráče z NHL, ale jsou to taky jenom lidi. Navíc je na ně doma obrovský tlak. Řekl bych ale, že od první minuty jsme měli lepší pohyb a byli jsme hladovější než oni.

Jak dopadne druhé vystoupení české hokejové reprezentace na MS proti výběru Lotyšska?
Češi vyhrají v základní hrací době
86,6 %
Česko zvítězí po samostatných nájezdech
2,3 %
Češi vyhrají v prodloužení
4,6 %
Lotyši vyhrají v základní hrací době
3,8 %
Lotyši zvítězí po prodloužení
1,3 %
Lotyši vyhrají po samostatných nájezdech
1,4 %
Celkem hlasovalo 23326 čtenářů.

Reklama