Hlavní obsah

Faksa s Hemským jsou ve hře jako posily pro šampionát

Moskva

Je tu šance, aby české hokejisty ještě doplnili na mistrovství světa v Moskvě hráči z NHL. Útočníci Dallasu Radek Faksa a Aleš Hemský musejí ale nejdříve v zámoří projít zdravotní prohlídkou, pak se s nimi vedení reprezentace spojí a začne řešit jejich případné účinkování na šampionátu.

Foto: LM Otero, ČTK/AP

Hokejisté Dallasu slaví gól do sítě St. Louis. Uprostřed český centr Radek Faksa (12).

Článek

Faksa bezprostředně po vyřazení Dallasu naznačil, že pokud by o něj v Moskvě měli trenéři zájem, velmi rád by přijel. „Zvažujeme nejlepší variantu pro tým. Byl tam zatím jen nepřímý kontakt, nechávali jsme kluky soustředit na utkání play off," tvrdí asistent trenéra Jiří Kalous.

Dočká se Faksa debutu?

„Možnost, že hráče v zámoří oslovíme, tady ale samozřejmě je. V Dallasu mají teprve ve čtvrtek místního času výstupní kontrolu, po ní budeme vědět víc," vysvětluje Kalous, s odkazem, že v zámoří se hraje ještě jedna série a zřejmě se bude i čekat, jak v noci na pátek dopadne v zámořském play off San Jose, kde působí Roman Polák a Tomáš Hertl. „Situaci v NHL pozorně sledujeme, nechci předbíhat," dodává Kalous.

Pokud by měl Faksa skutečně přijet, byl by to pro něj debut na mistrovství, naopak Hemský si připsal už třetí účast na šampionátu. Má zlato z MS 2005 a bronz získal před čtyřmi lety v Helsinkách.

„Radek Faksa je bruslivý hráč, hraje agresivní hokej. Aleš Hemský zase zkušený borec, který umí připravit branku, umí je dát. Oba by určitě zapadli do našeho týmu," vykládá Kalous.

Na české soupisce v Moskva jsou ještě tři volná místa (jedno pro brankáře a dvě pro hráče do pole). Zatím s národním týmem pouze trénují gólman Machovský, obránci Zámorský s Poláškem a útočník Dominik Kubalík.

Reklama

Související témata: