Hlavní obsah

Polášek se musí rychle učit rusky. Ideální by pro něj bylo začít už při šampionátu v Moskvě

Praha

Rve se o svou premiérovou nominaci na hokejové mistrovství světa, ještě předtím ale stihl změnit klubový dres. Obránce Adam Polášek se vydává ze Sparty do ruského Novosibirsku a přiznává, že měl o angažmá v KHL jasno ještě před vyvrcholením extraligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Adam Polášek zamíří do Ruska.

Článek
Fotogalerie

Nabídek od ruských klubů mu přitom leželo na stole víc. „Hodně jsem se nad nimi zamýšlel, ale bylo fajn, že jsem si mohl vybrat. Zvolil jsem Novosibirsk, protože si myslím, že stylem a hrou mi to sedne. Z různých stran jsem ubezpečený, že se mužstvu hodím do systému," vykládal 24letý vítkovický odchovanec, jenž odehrál pět sezón v zámoří, ať už v juniorské lize QMJHL, nebo pak v AHL na farmě Vancouveru a další nižší soutěži ECHL.

Nyní je ale připravený na to, že Rusko a navíc Sibiř bude jiná destinace. „S mrazy a podobným věcmi se musí počítat. Tam i nejede člověk zrovna užívat život, ale hokej je tam o stupeň výše než extraliga. Myslím si, že mě to v kariéře posune dopředu hodně. Přítelkyně by raději někam do tepla, ale ona ví, jaký ten život se mnou je a jak to bude vypadat. Je v tomhle strašně tolerantní a vstřícná, jakmile se něco naskytne a já na to kývnu, tak stojí za mnou," uvedl Polášek.

Spoléhá na pomoc Saláka

Informace o příštím působišti mohl sbírat i v reprezentační kabině. „Tomáš Vincour mi prozrazoval, jak to v klubu chodí. Bohužel tam ale končí, naštěstí zůstává Saša Salák a bude dobré mít tam vedle sebe krajana. Je to vždycky lepší, jakmile tam je někdo, kdo tam má zkušenosti, tak může strašně pomoci. Jak neznáte jazyk, potřebujete pomoct s bydlením, taky poznat město a představit kluky. Docela jsem se ale divil, že tam všichni hráči využívají osobní řidiče. To nevím, jak budu vysvětlovat doma tátovi, že mě vozí nějaký cizí chlap," usmíval se Polášek, jenž se chce okamžitě vrhnout na studium ruštiny.

„Zatím neumím rusky ani pozdravit. Bylo by ideální přesvědčit pana Vůjtka, že by mně jazykově prospěl pobyt na šampionátu v Moskvě, ale nevím, jestli na to bude mít takový pohled," tvrdil obránce, jenž se v pátek ve Znojmě podílel na výhře nad Švédskem 7:1 třemi asistencemi a v úterý proti Kanadě chce ze všech sil zabojovat o účast na mistrovství světa. „Přítelkyně mi sice psala, že už se ji teď stýská, ale v úterý bude na zápasu, dorazí i táta s mámou, pak se ohledně mého setrvání v národním týmu stane, co má se stát," prozradil.

Do Ruska by mělo odletět podle Vůjtkovy představy devět beků. „Nominace je otevřená, je nás tady teď deset obránců. Nejsem v pozici, že bych se na něco měl šetřit. Jestli se dostanu do hry proti Kanadě, tak tam nechám úplně všechno. Jestli se ale trenéři rozhodnou, že jsou v mužstvu lepší beci, tak sklopím uši a půjdu dál," uzavřel Polášek.

Reklama

Související témata: