Hlavní obsah

Francouzská hokejová revoluce dostala Paříž do varu, domácí se perou o čtvrtfinále

Paříž

Francouzským bojovníkům se během hokejového mistrovství světa svými výkony na hraně možností podařilo alespoň trochu hokejově pobláznit Paříž, kde je přitom hokej takřka neznámým sportem. Vždyť v metropoli ani nepůsobí žádný ligový klub.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Hokejisté Francie slaví důležité vítězství nad Běloruskem na domácím mistrovství světa.

Článek

Na zápas domácích s Kanadou dokonce přišlo do AccorHotels Areny neuvěřitelných 14 510 diváků, což je víc než se uvádí jako oficiální hokejová kapacita haly ve čtvrti Bercy. Přes bezpečnostní nařízení mnozí fanoušci seděli na schodech a drtivá většina si nadšeně pořizovala selfie tak, aby za nimi byla vidět natřískané hlediště.

Velkou francouzskou revoluci už Paříž prožila, nyní na břehu Seiny ale probíhá taková malá hokejová. „Učíme naše diváky milovat sport, který je tu v popularitě daleko za fotbalem či basketbalem. Vydáváme i díky nim ze sebe úplně všechno, hrajeme srdcem a užíváme si neskutečnou atmosférou. Jsem pyšný na celé mužstvo, co tady už dokázalo a ještě není naše práce u konce," líčil Pierre-Edouard Bellemare, útočník z Philadelphie.

Francii navíc letos mohli přijet všichni tři hráči působící NHL, tedy i Antoine Roussel z Dallasu a Yohann Auvitu z New Jersey. K tomu na pařížském ledě září už dříve za oceánem působící Stephane da Costa, s bilancí 5+3 druhý nejproduktivnější hráč turnaje, jenž má na stole nabídku z Las Vegas.

Navíc s mezistátní kariérou se loučí 42letý gólman Cristobal Huet a na střídačce stojí služebně nejstarší kouč na letošním MS, 65letý Dave Henderson, který vede Francouze už od roku 2005. Před desíti lety je dovedl mezi elitu a tam se s nimi zabydlel.

Letos už mají jeho svěřenci na kontě skalp Finů, Švýcarů i Bělorusů. Plují tak na velké vlně euforie, což musí být pro české reprezentanty varováním, že domácí mohou být dnes od 16:15 v Paříži těžkým oříškem k rozlousknutí. Před třemi lety v Minsku, kde Francouzi dosud jedinkrát hráli čtvrtfinále, získali proti národnímu mužstvu bod za porážku 4:5 po prodloužení. Celkově ale historie sedmi vzájemných zápasů na MS zahrnuje jen samá česká vítězství.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.