Hlavní obsah

Prohráli jsme jen dovednostní soutěž. Takhle by se o zlatu rozhodnout nemělo, kritizují Kanaďané

Parádní finále letošního hokejového mistrovství světa rozhodly až samostatné nájezdy, v nichž i díky skvělému brankáři Henriku Lundqvistovi, jenž v rozstřelu ani jednou neinkasoval, triumfovali Švédové. Poražení Kanaďané mají za to, že vyvrcholení boje o zlato by zasloužilo jiný konec než sérii nájezdů.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Kanaďané tentokrát na zlato nedosáhli.

Článek

„Je to tvrdé. Tohle je opravdu divný způsob, jak rozhodnout finále," posteskl si Nathan McKinnon, jeden z neúspěšných penaltových exekutorů. „Ale kdybychom vyhráli my, asi bychom o tom vůbec nemluvili. Je to o štěstí. Teď jsme pochopitelně strašně zklamaní," dodal férově útočník Colorada.

Švédové překazili Kanadě zkompletování zlatého hattricku, kterým by napodobila jedinečný kousek českých hokejistů z přelomu tisíciletí. A přestože hráči i trenéři týmu javorového listu měli po finále k čerstvým mistrům světa jen slova respektu, i Jon Cooper cítil po rozstřelu jistou pachuť.

Taková jsou pravidla

„Neprohráli jsme zápas, prohráli jsme jen penalty. Říkal jsem hráčům, že můžou odejít se vztyčenými hlavami. Ale pravidla jsme znali dopředu, takhle se turnaj hraje a Švédsko nás nakonec porazilo," uvedl po porážce Cooper.

I zámořští novináři referovali o vyústění finálového dramatu v podobném duchu. „Rozhodlo se v dovednostní soutěži, což je nešťastné. Kanada ale znala pravidla IIHF. Bude se o tom asi ještě hodně diskutovat, ale Kanadě už to momentálně nepomůže," prohlásil reportér kanadské televize TSN Darren Dreger.

„Takhle by se finále rozhodovat nemělo. Proč se nepoučit ze Světového poháru? Všichni víme, že tohle je příšerný způsob, jak ukončit hokejový zápas. My jsme vyrostli na dramatických prodlouženích ve Stanley Cupu, kde se hrají další a další hodiny. Je to nátlak na nervy. Jenže IIHF, sídlící v Evropě, se asi inspirovala ve fotbale," kritizoval Tim Wharnsby ze CBC.

Reklama

Související témata: