Hlavní obsah

Dresy jsou vyřešené, Košice mu nevadí. Kouč Slováků ale varuje před velkou nástrahou

Košice

Rozhodně nejsou žhavými favority, domácí led ale může hokejisty Slovenska nastartovat k tažení, které - jak věří fandové pod Tatrami - skončí třeba i ziskem medaile z nadcházejícího světového šampionátu.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Trenér Slovenska Craig Ramsay.

Článek

„Domácí prostředí," má trenér Craig Ramsy jasno, co může být hlavním plusem slovenského týmu pro příští týdny. Ale je mu jasné, že to může být i pořádně ošidné.

„Mít nadšení a entuziasmus je důležité, abychom mohli soutěžit na nejvyšší úrovni. Velká podpora fanoušků nám toto může poskytnout. Doufám však, že prostředí hostitelské země nám pomůže a nespoutá nám ruce a nohy," přemítá kouč pro slovenská média.

V roce 2011 Slováci na domácím šampionátu neuspěli. Tehdejší trenér Glen Hanlon se později vyjádřil, že jedním z důvodů byla příliš velká volnost hráčů.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zleva Richard Pánik ze Slovenska a český útočník Rudolf Červený v přípravném utkání.

"Toho se nebojím. Každý, kdo je v týmu, v něm chce být. Všechno jsou to profesionálové a očekávám, že se tak i budou chovat," pokračuje Ramsay, který na Slovensku působí od roku 2017.

S nadhledem cizince mohl přehlížet dlouhodobé tahanice o znak na dresu. Jeho tým nakonec nastoupí v oblečení se statním znakem, který nebude doplněn zvednutými hokejkami. Končí tedy i úvahy o tom, že Slováci do turnaje vstoupí v jiných dresech, než ve kterých ho zakončí. V polovině května totiž na Slovensku vstoupí v platnost novela zákona, do historie tak už teď jdou původně zvažované trikoty, na nichž ve státním znaku bylo tradiční trojvrší nahrazeno hokejovým náčiním.

Foto: hockeyslovakia.sk

Nový dres a logo slovenské hokejové reprezentace. Na MS v něm ovšem hráči nevyrukují

„Chceme mít klid od tohoto tématu," vysvětluje generální manažer týmu Miroslav Šatan. Logo svazu zůstává na dresech alespoň v menší podobě na rukávech.

Ramsaymu nevadí mu ani to, že Slovensko coby pořadatelská země nehraje v metropoli, ale v Košicích, což mnozí v zemi nesou těžce. „To mi je úplně jedno (smích). Já osobně se nestarám o to, kde hrajeme a s kým, ale jak hrajeme."

Přesto vidí i jisté zjevné velké nástrahy, které před pár měsíci rozleptaly atmosféru ve slovenském týmu mladíků na MS do 21 let. „Bude na hráčích, aby ignorovali vnější vlivy včetně sociálních médií," varuje osmašedesátiletý trenérský matador před vstupem do turnaje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slovenští hokejisté na archivním snímku v původních dresech se znakem, ke kterému se vracejí.

Slováci začínají v pátečním večeru proti Američanům. „Budeme chtít vyhrát. Druhý zápas hrajeme proti Finům a také půjdeme za vítězstvím. Takto bych mohl pokračovat dál. Každé utkání chceme vyhrát a nejdůležitější bude to, které budeme mít před sebou," snaží se nerozlišovat mezi soupeři v základní skupině.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.