Hlavní obsah

Už jen pár hodin a kolotoč MS vypukne. Češi mají na medaili, věří experti

Praha

Pohled těch, kteří na vlastní kůži poznali, jaké to je bojovat na mistrovství světa a radovat se z medailí. Sport.cz oslovil dva bývalé české reprezentanty. Ti budou glosovat a komentovat výkony národního týmu na světovém šampionátu. Postřehy od ledu vám nabídne trojnásobný mistr světa Tomáš Vlasák a originální glosátor a stříbrný z roku 2006 Jaroslav Bednář. Jak oni vidí vyhlídky Čechů před startem turnaje a koho favorizují na medaile? Česko hraje první duel se Švédskem dnes od 20:15.

Foto: www.mountfieldhk.cz a www.hcskoda.cz

Tomáš Vlasák (vlevo) a Jaroslav Bednář budou během mistrovství světa komentovat pro Sport.cz výkony české reprezentace.

Článek

Jaroslav Bednář, sportovní manažer Mountfield HK

Jak vidíte šance českého týmu, bude poprvé od roku 2012 medaile?

Tým je dobře poskládaný a pevně věřím, že medaili konečně urveme. Samozřejmě to nebude lehké, stačí se podívat, jak narvaný tým hvězdami mají Rusové nebo Švéďáci. I Amerika by letos měla být silná. Myslím, že to bude hodně kvalitní mistrovství světa a už se těším, až začne.

Kdo budou tahouni národního týmu?

Voras. Od něj to všichni čekají a měla by to být jeho povinnost. Měl by na ledě strávit nejvíc času a být i v nároďáku takovým lídrem, jakým je ve Philadelphii.

Kdo bude chytat proti Švédsku?

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Překvapilo vás nějaké jméno v českém výběru, nebo vám někdo v sestavě chybí?

Líbilo se mi, jak nominaci trenéři a manažer Petr Nedvěd pojali - tedy že až na Voráčka s Gudasem neměl nikdo do poslední chvíle nominaci jistou a musel si ji vybojovat. To potvrzuje i případ Martina Zaťoviče, u kterého jsem počítal, že v nominaci bude. A nakonec nebyl, což pro mě bylo překvapením.

Kdo bude patřit mezi největší favority šampionátu?

Silné bude Rusko a Švédsko. Mají obrovské zastoupení hráčů z NHL a co jméno, to obrovský pojem.

Jaroslav Bednář
S národním mužstvem získal na mistrovství světa 2006 v Rize stříbro. Za reprezentaci odehrál bývalý vynikající útočník celkem 78 zápasů, v nichž vstřelil 15 gólů. Na kontě má více než 100 zápasů v NHL, kde hájil barvy Los Angeles a Floridy. V Rusku vybojoval titul s Omskem, zlato slavil ve Švýcarsku s Davosem, Bernem a také v české extralize s pražskou Slavií. V současnosti zastává post sportovního manažera v extraligovém týmu Mountfield HK.

Tomáš Vlasák, sportovní manažer HC Škoda Plzeň

Jak vidíte šance českého týmu, bude poprvé od roku 2012 medaile?

Mužstvo na medaili určitě má, samozřejmě záleží na startu a nejdůležitější je čtvrtfinále. Když se podívám na soupisku a jména, tak by tým mohl na medaili dosáhnout.

Kdo budou tahouni národního týmu?

Určitě Voras, Kuba Vrána měl taky dobrou sezonu. Máme i kvalitní gólmany. Myslím si, že máme vyvážený mužstvo, je v něm i pár mladejch kluků, takže by to mohlo fungovat.

Překvapilo vás nějaké jméno v českém výběru, nebo vám někdo v sestavě chybí?

Myslím, že ne. Každý trenér si vybírá podle sebe, ale za mě je složený dobře. Pokud by byl na místě trenéra Říhy někdo jiný, možná by udělal jednu, dvě změny. Zodpovědnost má trenér a já vidím naše mužstvo jako silný. Doufám, že se dočkáme konečně nějaké medaile.

Kdo bude patřit mezi největší favority šampionátu?

Tradičně Kanada a Švédi. Finsko nebude mít tolik zvučných jmen, ale umí být silný. Rusko má skvělý mančaft, ale pamatuju si, že na mistrovství světa v roce 2000 měli podobně silnej tým a úplně vyhořeli. U nich bude záležet, jestli budou hrát týmově, nebo jako individuality. K okruhu favoritů patříme i my, viděl bych to stále na šest až sedm mužstev. Kdokoli z nich může překvapit.

Tomáš Vlasák
S národním týmem byl u zlatého hattricku na světových šampionátech v letech 1999 až 2001. Za reprezentaci odehrál bývalý vynikající útočník 135 zápasů, v nichž vstřelil 43 gólů. Zahrál si i na Světovém poháru 2004, kde Češi došli až do semifinále. Je šampionem ruské Superligy s Omskem, v domácí extralize vybojoval mistrovský titul s Plzní. Vyzkoušel si nejvyšší soutěž ve Finsku, Švédsku, Rusku i Švýcarsku, v NHL má na svém kontě 10 utkání za Los Angeles. Poslední čtyři roky zastává post sportovního manažera v HC Škoda Plzeň.

Reklama

Související témata: