Hlavní obsah

Ve slovenském dresu se na mistrovství světa představí dva hráči z české extraligy

Bratislava

Slovensko před domácím šampionátem vsadilo na mládí. Věkový průměr týmu je 26 let. Ve slovenském dresu se představí dva hráči z české extraligy. Z brněnské Komety je to brankář Marek Čiliak, druhým nominovaným je liberecký útočník Libor Hudáček.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Brankář Brna Marek Čiliak je v nominaci Slovenska na mistrovství světa

Článek

Ve středu oznámil nominaci generální manažer Miroslav Šatan. „Všichni hráči si zasloužili být na šampionátu," řekl Šatan, který společně s trenérem Craigem Ramsayem nakonec vyřadili Mária Grmana, Tomáše Marcinka a Samuela Bučeka. „Budeme ještě hledat nejoptimálnější složení formací," uvedl Ramsay.

Vedle Čiliaka a Hudáčka má zkušenosti z české extraligy ještě sedm hráčů. Gólman Rybár chytal před loňským odchodem do zámoří dva roky za Hradec Králové, Koch působil v Kometě, obránce Michal Čajkovský z Dynama Moskva nastupoval za Spartu, další bek Marek Ďaloga z Mory za Pardubice a také za Spartu a útočníci Dávid Buc za Olomouc, Tomáš Zigo za Hradec Králové a Pánik za Třinec. Nově do české nejvyšší soutěže míří Sukeľ, který bude hrát za Spartu.

Stejně jako loni je v týmu i útočník Dávid Bondra, syn mistra světa z roku 2002 Petera Bondry, bývalého kanonýra Washingtonu, Ottawy, Atlanty či Chicaga. Sedm hráčů čeká premiéra na šampionátu, naopak už na osmém mistrovství světa budou startovat útočník Ladislav Nagy a obránce Andrej Sekera. Pro Nagye bude domácí šampionát rozlučkou s aktivní kariérou.

Slovenští hráči nastoupí na šampionát v dresech se státním znakem. „Budou to podobné dresy, v jakým jsme hráli v minulosti," řekl Šatan.

Slováci nastoupí v košické skupině v pátek proti Spojeným státům. Pak hrají ještě s Finskem, Kanadou, Německem, Francií, Velkou Británií a Dánskem.

Slovenská nominace:
Brankáři: Marek Čiliak (Kometa Brno, ČR), Denis Godla (KalPa Kuopio, Fin.), Patrik Rybár (Grand Rapids Griffins, USA/AHL)
Obránci: Michal Čajkovský (Dynamo Moskva, Rus./KHL), Erik Černák (Tampa Bay Lightning/NHL), Marek Ďaloga (Mora IK, Švéd.) Martin Fehérváry (HV 71 Jönköping, Švéd.), Christián Jaroš (Ottawa Senators, NHL), Patrik Koch (HC Košice), Martin Marinčin (Toronto Maple Leafs/NHL), Andrej Sekera (Edmonton Oilers/NHL)
Útočníci: Dávid Bondra (HK Poprad), Dávid Buc, Adam Liška, Matúš Sukeľ (všichni Slovan Bratislava/KHL), Róbert Lantoši (HK Nitra), Marko Daňo (Colorado Avalanche/NHL, Manitoba Moose, Kan./AHL), Libor Hudáček (Bílí Tygři Liberec, ČR), Michal Krištof (Kärpät Oulu, Fin.), Mário Lunter (Slovan Bratislava/KHL, HC '05 Banská Bystrica), Ladislav Nagy (HC Košice), Marián Studenič (Binghamton Devils, USA/AHL), Richard Pánik (Arizona Coyotes/NHL), Tomáš Tatar (Montreal Canadiens/NHL), Tomáš Zigo (HC '05 Banská Bystrica)

Reklama

Související témata: