Hlavní obsah

Medailový půst? Český národ si zaslouží úspěch! Necháme tam všechno, slibuje Hrubec

Riga

Omsku vychytal Gagarinův pohár a zápas proti Rusům má tedy pro něj speciální příchuť. Před týdnem na Českých hokejových hrách jim Šimon Hrubec nepovolil ani gól. V brance národního týmu bude s vysokou pravděpodobností čelit sborné i v rižském repete a moc si přeje, aby s parťáky odešli z úvodní bitvy na MS opět s fanfárami.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Šimon Hrubec.

Článek

V sobotní generálce na ledě O2 areny jste Rusy zdolali 4:0, jaký duel očekáváte dnes?

Bude absolutně rozdílný. Rusům přijeli hráči z NHL, tým doplnili o další kvalitní borce. V Praze bylo malé hřiště s rozměry jako v NHL, teď se bude hrát na obrovském letišti, takže to bude zase úplně jiný hokej. Uvidíme, jak bude nám a Rusům kluziště sedět.

Ruská média soudí, že sborná disponuje v Rize výbornou obranou a v utkání si věří, byť tentokrát nemá tak silný útok jako na předešlých šampionátech...

Tohle jsou všechno dohady a spekulace. Až na ledě se ukáže, kdo měl pravdu, jestli oni mají silnější obranu nebo my silnější útok. Těžko dělat závěry před zápasem.

Mistrovství světa v hokeji 2021

MS v hokeji probíhá od 21. května do 6. června v Lotyšsku. Všechny zápasy skupinové části i play off hostí Riga. Česká reprezentace postoupila ze skupiny A ze třetího místa a ve čtvrtfinále hraje s Finskem, které obhajuje zlato. Češi se budou snažit vylepšit čtvrté místo.

Po příjezdu na hotel jste se na dva dny uchýlili do karantény, od úterý trénujete. Jste už hodně nažhavený na start turnaje?

Hrozně se těším! Je to vrchol sezony. Není moc důvod řešit, kdo jak se cítí, protože všichni odehrajeme deset zápasů a máme na to ještě dost sil.

Foto: David W Cerny, Reuters

Šimon Hrubec slaví výhru nad Rusy v zápase Českých hokejových her.

Na prahu třicítky se chystáte na druhé MS a očekává se, že v Rize budete českou brankářskou jedničkou. Těšíte se i na velký tlak, který je s rolí spojený?

Ano. Když jsem byl mladší, přál jsem si být právě na tomhle místě. Sledoval jsem třeba Tomáše Vokouna a brankáře, kteří byli v této pozici. Čím jsem byl starší, tím víc jsem si uvědomoval, že tlak je větší. Už jsem starší a mám za sebou těžké zápasy; jak psychicky, tak fyzicky. Myslím si, že už mám zkušenosti na to, aby se to dalo odchytat.

V play off KHL jste válel a udivoval skvělými statistikami. Jak si udržet formu i pro mistrovství světa?

Já dělám pořád to samé. Věci, kterým věřím, a dělal jsem je i v období, kdy jsem nechytal. Jde jenom o to jít na led s čistým svědomím a děj se vůle boží. (úsměv)

Je pro vás brankáře náročné vyrovnat se s prostředím a provizoriem v Rize?

Tady je ale všechno stejný. Akorát když chci třeba na kolo, musím jít dál. Určitě nic, na co bychom se měli vymlouvat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Šimon Hrubec slaví na Českých hokejových hrách výhru nad Rusy i čisté konto.

Kabiny jsou bez stropů a leccos tedy slyšíte. Proběhlo už s Rusy nějaké oťukávání?

Nejblíž k Rusům bylo zatím asi ve výtahu, jinak jsem se s nimi ještě nepotkal. (úsměv)

Česko čeká na medaili z MS devět let, jak vnímáte tento dlouhý půst?

Víme, že český národ si zaslouží udělat už nějaký úspěch a přivézt placku. Po stránce tréninku a připravenosti jsme pro ni udělali všichni do jednoho maximum. Na druhou stranu je to hokej, uvidíme, jak vše dopadne. Necháme na ledě všechno!

Jak dopadne úvodní vystoupení českých hokejistů na MS v Rize proti Rusku?
Češi vyhrají v základní hrací době
73,3 %
Češi zvítězí v prodloužení nebo po samostatných nájezdech
6,7 %
Rusové vyhrají v prodloužení nebo po samostatných nájezdech
2,7 %
Rusové zvítězí v základní hrací době
17,3 %
Celkem hlasovalo 705 čtenářů.

Reklama