Hlavní obsah

Sestava na Bělorusy odtajněna! Žádný z útoků nezůstal ve stejném složení, kdo bude chytat?

Riga/Praha

Česká hokejová reprezentace nastoupí do večerního zápasu mistrovství světa v lotyšské Rize proti Bělorusku opět se Šimonem Hrubcem v bráně. Trenéři se oproti poslednímu duelu se Švýcary rozhodli překopat složení útočných formací. Do hry nezasáhne obránce Andrej Šustr a forvardi Lukáš Radil, Tomáš Zohorna a Radan Lenc. Hrát nebude ani zadák Ondřej Vitásek, který má z pátečního zápasu s Ruskem dvě zlomená žebra. S mužstvem sice zůstává, nevidí ale moc reálně, že by ještě do turnaje zasáhl.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Momentka z dopoledního rozbruslení českého hokejového týmu před večerním utkáním skupiny A mistrovství světa proti Bělorusku.

Článek

Zatímco obranné dvojice se kouč Pešán a jeho asistenti Straka se Špačkem rozhodli nechat víceméně pohromadě (jako sedmý bek dnes bude připraven Michal Moravčík), v útocích nezůstane žádný ve stejném složení jako v sobotu proti Švýcarsku.

„Sestavou jsme zamíchali, do každé lajny jsme chtěli dostat bojovnost a rychlost," vysvětluje změny asistent trenéra Martin Straka.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva asistent trenéra Jaroslav Špaček a útočník Matěj Blümel.

V elitní útočné lajně u Kováře s Kubalíkem nahradil Vránu Zadina. Vrána pak zamířil do druhé řady k třineckým M. Špačkovi s M. Stránským. Právě od této formace si trenéři hodně slibují. "Matěj Stránský je velké postavy a měl by stát u gólmana, aby Michal Špaček s Kubou Vránou měli v pásmu víc místa. Sázíme na Špáďovo ofenzivní vidění a umění najít Kubu. Doufám, že tohle spojení bude fungovat," přeje si Straka.

Sestava české reprezentace proti Bělorusku:
Hrubec (Will) - Hronek, D. Musil, Klok, Hájek, D. Sklenička, Šulák, Moravčík - Zadina, Jan Kovář, D. Kubalík - M. Stránský, M. Špaček, J. Vrána - Flek, Chytil, Sekáč - A. Musil, R. Hanzl, Smejkal - Blümel

Fleka poslali trenéři do třetí formace s centrem Chytilem a Sekáčem, čtvrtá řada bude nastupovat ve složení A. Musil, R. Hanzl, Smejkal. Matěj Blümel by měl do hry naskakoval dál jako třináctý útočník.

Po úvodních dvou porážkách a nule na bodovém kontě už musí nároďák nutně zabrat. A Straka si uvědomuje, že věcí ke zlepšení je celá řada. „Musíme víc chodit do gólmana, aby neviděl. Proti Rusům a Švýcarům jsme hráli po mantinelech a cokoliv šlo na bránu, jejich gólmani viděli. Prostě musíme chodit do míst, kde to bolí, ale odkud padají góly. A dalším tématem jsou naše fauly. Některé třeba v zápase musíte udělat, ale pak je spousta těch zbytečných, hlavně v útočném pásmu, kterých se prostě musíme vyvarovat," apeluje Straka na své svěřence.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Brankář Šimon Hrubec během rozbruslení před zápasem s Běloruskem.

Mistrovství světa v hokeji 2021

MS v hokeji probíhá od 21. května do 6. června v Lotyšsku. Všechny zápasy skupinové části i play off hostí Riga. Česká reprezentace postoupila ze skupiny A ze třetího místa a ve čtvrtfinále hraje s Finskem, které obhajuje zlato. Češi se budou snažit vylepšit čtvrté místo.

"Je to o všech hráčích, abychom to nastartovali a vrátili se na vítěznou vlnu. Kluci hokej umí, za sedm dní ho nezapomněli. Jsme pozitivní a věřím, že to zvládneme. Už nemáme na co čekat, musíme zvítězit. Ale na druhou stranu není důvod k panice. Věřím, že budeme hrát úplně jinak," dodal Straka.

Bělorusové sice na úvod nestačili na Slováky, v neděli ale šokovali výhrou 1:0 nad Švédy, kterou Straka viděl osobně z hlediště Olympijského sportovního centra. „O nějakém podcenění se nemůžeme vůbec bavit. Žádný soupeř tady není slabý. Jakmile něco jen malinko podceníte, hned se vám to vymstí. Švédové měli na začátku spoustu šancí, Bělorusy ale podržel skvělý gólman Taylor. Pak Švédové inkasovali a už se z toho nedokázali dostat," všiml si Straka.

„Zatímco proti Slovákům byli Bělorusové aktivní a hodně napadali, proti Švédům víceméně jen čekali a hráli hodně do těla. To očekávám i proti nám, bude to urputný boj," tuší Straka před večerním soubojem.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama