Hlavní obsah

Zoufalí Švédové jsou v kritické situaci. O pomoc volají do NHL

Švédští hokejisté vyhráli dvě z posledních tří MS, jenže na aktuálním světovém šampionátu jsou zatím skvělým představením z nedávných let na hony vzdáleni. Po dvou potupných porážkách se tým Tre Kronor strachuje o postup do čtvrtfinále a s nadějemi vzhlížel do zámoří pro zvučné posily. Ty však nepřijedou.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Švédsko je po dvou potupných porážkách na MS v kritické situaci.

Článek

Po parádním představení Davida Pastrňáka v noci z neděle na pondělí v zámořské NHL uštědřil Boston Washingtonu čtvrtou porážku v sérii prvního kola a ukončil mu sezonu.

Tím uvolnil pro Tre Kronor hvězdného forvarda Nicklase Bäckströma a jeho parťáka z útoku Carla Hagelina. Podle švédské televize SVT však nakonec ani jeden do Rigy nedorazí.

Bäckström podle informací SVT měl zájem na MS hrát, ale kvůli zranění kyčle byl nucen účast vzdát. Stejné médium také potvrdilo bez dalšího vysvětlení Hagelinovu neúčast.

Mistrovství světa v hokeji 2021

MS v hokeji probíhá od 21. května do 6. června v Lotyšsku. Všechny zápasy skupinové části i play off hostí Riga. Česká reprezentace postoupila ze skupiny A ze třetího místa a ve čtvrtfinále hraje s Finskem, které obhajuje zlato. Češi se budou snažit vylepšit čtvrté místo.

Třiatřicetiletý Bäckström má na Rigu skvělé vzpomínky. Před patnácti lety se v lotyšské metropoli zapsal do historie švédského hokeje coby nejmladší hráč, který kdy za Tre Kronor na MS hrál. A nejenom hrál, po finálové výhře 4:0 nad Českou republikou slavil zisk zlaté medaile.

Té je však současný výběr Seveřanů zatím notně vzdálen. Po šokující úvodní porážce s Dánskem prohrál i druhý duel s Běloruskem dokonce bez vstřeleného gólu. V úterním duelu se zatím stoprocentními Švýcary už potřebuje nutně zabrat. Ve čtvrtek pak čeká na výběr Johana Garpenlöva zápas s Českou republikou.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Švédský brankář Viktor Fasth inkasuje třetí gól v duelu s Dány.

„Oběma (Bäckströmovi a Hagelinovi) jsem poslal sms, a když budou chtít přijet, pochopitelně je rádi uvítáme. Ale potřebujeme hlavně hráče tady a teď. Než by přijeli, bude možná příliš pozdě. Budeme tedy muset hlavně využít hráče, které máme tady," vysvětloval Garpenlöv ještě předtím, než se dozvěděl, že posily z NHL nedorazí.

Hned poté dostal jeho tým další ránu. Po zranění ze zápasu s Běloruskem skončilo MS pro útočníka Carla Klingberga.

Reklama