Hlavní obsah

Nedvěd prozradil sedm jmen z NHL, která doplní národní tým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základní část NHL dospěla do svého konce, a tak generální manažer české hokejové reprezentace konečně mohl oznámit oficiálně seznam posil národního týmu z řad klubů NHL. Český tým v rámci přípravy na MS v Tampere posílí brankář Karel Vejmelka (Arizona), obránci Filip Hronek (Detroit) s Radimem Šimkem (San Jose) a útočníci Jakub Vrána (Detroit), Dominik Simon (Anaheim), Dmitrij Jaškin (Arizona) a Tomáš Hertl (San Jose).

Foto: Sport.cz

Tomáš Hertl patří k oporám San Jose, nyní by měl startovat i na MS

Článek

Většina z hráčů by se k týmu měla připojit ještě před středečním odletem na Švédské hokejové hry. Pouze Hertl s Šimkem přiletí až 5. května přímo do Stockholmu a odehrají tam dva víkendové zápasy s Finy a Švýcary, což bude už generálka před šampionátem.

Se všemi sedmi posilami se generální manažer národního týmu předběžně domluvil během své inspekční cesty po USA na přelomu března a dubna. „Je skvělé, že kluci z NHL mají zájem reprezentovat a třeba i po 82 zápasech přijedou pomoct českému týmu na světový šampionát," řekl Nedvěd. Hodně nečekané je ale pozvání Dmitrije Jaškina, jenž podstatnou část sezony promarodil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dmitrij Jaškin znovu oblékne reprezentační dres.

„U některých pozvaných hráčů z NHL lze mluvit o jistotě směrem k mistrovství světa, ale Dima Jaškin to je jiný případ. U něj jde o takový try-out. Dima mi sám zavolal, že mu to dává smysl. Domluvili jsme se tedy s Karim Jalonenem, že tu šanci dostane a uvidíme, co ve Stockholmu předvede," vysvětlil Nedvěd.

Foto: Paul Vernon, ČTK/AP

Jakub Voráček (vlevo) vede puk před hráčem Bostonu Bruins Nickem Folignem.

Z účasti na letošním MS ve Finsku se naopak omluvili Jakub Voráček a Dominik Kubalík. „Kuba Voráček mi říkal, že v průběhu sezony prodělal několik drobnějších zranění a spoustu zápasů odehrál pod prášky tlumícími bolest, proto se teď potřebuje dát v první řadě v následujících týdnech zdravotně dohromady," přiblížil Nedvěd.

„Také Dominik Kubalík přiznal, že celá sezona byla pro něj hodně náročná a vzhledem k tomu, že nemá v NHL podepsanou smlouvu, potřebuje co nejdelší letní pauzu, aby se co nejlépe připravil na příští ročník. Oba kluci mi říkali, že je to mrzí, ale letos budou nároďáku držet palce na dálku," naznačil Nedvěd.

Foto: Rick Osentoski, Reuters

Spontánní radost Filipa Zadiny po přesné trefě v duelu s Bostonem.

Podle Nedvěda je ještě otevřená situace okolo útočníka Filipa Zadiny z Detroitu. „Filip musel na operaci slepého střeva a teď řešíme, jestli tím přišel i o možnost startovat na mistrovství světa. Jsem domluven s generálním manažerem Red Wings Yzermanem, že si příští týden zavoláme a řekneme si, jak to s Filipem aktuálně vypadá," doplnil generální manažer národního týmu.

„Cítil jsem z kluků opravdu velkou chuť přijet na mistrovství světa pomoc reprezentaci, možná v tom pozitivní roli sehrál i ten fakt, že NHL nakonec nepustila hráče na olympiádu. Vejmelka je jediný z těch sedmi pozvaných, kteří ještě nemají žádnou reprezentační zkušenost, ale mluví za něj výsledky v sezoně. V Arizoně si vychytal pozici jedničky, o takového gólmana stojíme," naznačil Nedvěd.

Foto: Stephen R. Sylvanie, Reuters

Karel Vejmelka v akci

Případné další posily z NHL bude moct česká reprezentace ohlásit až po prvním kole play off, které končí v zámoří 13. května. O den později hraje národní tým v Tampere úvodní zápas šampionátu proti Velké Británii. „Uvidíme, do jak velkého rizika s otevřenou soupiskou půjdeme. Dvojice týmů pro play off v NHL vycházejí tak, že hned z několika sérií může vypadnout potenciální posila pro národní tým," naznačil Nedvěd.

„Počkáme ale nejdřív, jak první kolo Stanley Cupu dopadne, ale umím si představit, že klidně pět hráčů může být pro mistrovství světa volných. Pak všechny obvolám a budeme to řešit případ od případu," uzavřel generální manažer. „Když jsem viděl, jak se mužstvo v aktuální složení prezentuje v Ostravě, tak si až říkám, jak moc do něj sahat, ale tak to prostě je před mistrovstvím každý rok a je nutný udržet ten živý organismus v chodu a najít co nejlepší chemii," doplnil generální manažer českého týmu.

Reklama

Související témata: