Hlavní obsah

Česko - Švédsko 9:3Hokejisté nadělili rekordní debakl. Švédy poprvé v české historii rozstříleli devíti góly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Národní tým bavil hokejem fanoušky v Ostravě a jistě i u televizních obrazovek. Druhé vystoupení domácí reprezentace na Českých hokejových hrách přineslo nejvýraznější vítězství nad Švédy od rozdělení Československa. Nejvýrazněji se na výsledku 9:3 podílel centr Petr Holík, jenž dva góly dal a u dalších dvou asistoval.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Gólová radost českých hokejistů v utkání proti Švédsku.

Článek
Fotogalerie

Nejen ze skóre, ale i z předvedeného výkonu musel mít trenér Kari Jalonen radost. Díky aktivní hře se zrodila první česká výhra v rámci evropské hokejové tour v této sezoně.

Švédům znovu chyběl na střídačce trenér Garpenlöv, který zůstává doma u nemocničního lůžka svého 78letého otce Kjella, jenž se nachází v kritickém stavu. Mužstvo tak i v Ostravě vedli asistenti kouče Akerblom a Ragnarsson a už po 117 vteřinách jejich svěřenci prohrávali.

Sklenička střelou zápěstím procpal puk mezi Enrothovými betony a při svém 65. reprezentačním zápase zapsal teprve druhý gól. Čekal na něj čtyři roky od své premiérové trefy při evropské hokejové tour v Södertälje, kde skóroval taky proti Švédům. „Zohy mě perfektně našel. Měl jsem volno, abych vypálil. Trochu mi puk sjel, což víc překvapilo brankáře než mě," tvrdil český obránce.

Odpověď soupeře přišla na vítkovickém ledě rychle, z první vážnější akce před Langhamerem, jenž se do branky národního týmu postavil poprvé od prosince 2019. Po Amanově přihrávce pálil Lang, proti němuž se český gólman nestihl přesunout.

Vzápětí mohl vrátit domácím vedení M. Stránský, jenže k velké lítosti své maminky sedící v hledišti, nedotáhl únik do úspěšné koncovky. Nabitá hala se ale gólové radosti dočkala o chvíli později. Za držení vyloučený Lundin seděl na trestné lavici pouhých 19 vteřin, když kapitán Červenka z pravé strany nabil benjamínkovi české sestavy Jiříčkovi a osmnáctiletý obránce vymetl levý horní roh.

Švédové při trenérské výzvě reklamovali postavení clonícího útočníka v brankovišti, ale sudí na videu nic takového nenašli, takže Jiříček o svůj premiérový gól nepřišel a český tým se nejen ujal vedení 2:1 a mohl hrát další přesilovku. Sice je nezužitkoval, ale sotva se vyloučený Švéd zapojil do hry, tak obránce Šulák po přihrávce Blümela propálil všechno, co mu stálo v cestě.

Překonal tak svého spoluhráče z Örebro. Třiatřicetiletý Enroth, jenž má doma zlato z MS 2013, ze sedmi střel propustil do své sítě hned tři a hráči Tre Kronor byli z takového vývoje hodně opaření. Mohlo být s nimi ještě hůř, kdyby další krajánek ze švédské ligy Špaček z dorážky trefil odkrytou branku nebo Červenka mířil ve vyložené šanci přesněji.

Nicméně výkon reprezentantů snesl nejpřísnější měřítka. Měli skvělý pohyb, dobře napadali a hráli nesmírně kompaktně, včetně všech ubráněných oslabení. Ve 24. minutě explodovalo téměř devět tisíc diváků počtvrté, když Holík obral Švédy o puk a přihrál najíždějícímu Zohornovi, jenž skvělou bekhendovou kličkou přelstil Enrotha.

Stačilo ale maličko polevit v koncentraci a Kellman z úhlu zaskočil Langhamera. Švédové ale dál zůstávali pod tlakem aktivněji hrajícího českého týmu a Enroth neměl vyloženě svůj den, takže ve 30. minutě inkasoval v rozpětí dvaadvaceti vteřin dva laciné góly.

Nejprve vyrazil jen před sebe Zohornovo nahození a neudržel v lapačce Holíkovu dorážku, vzápětí ho překonal přesně k tyčce střílející Sklenička. Švédové kupili chybu za chybou, čehož využil Holík, aby po další akci Červenka zapsal už svůj čtvrtý kanadský bod v zápase. „S každou vydařenou akcí rostlo sebevědomí. Hráli jsme hodně na puku a měli o hodně lepší pohyb. Společně s diváky jsme si to pěkně užili," tvrdil Holík.

Utrápený soupeř sice korigoval, jenže ani z hlediska českého gólového účtu to nebylo stále ještě všechno, poprvé se za národní tým trefil Budík a ve 49. minutě se mezi střelce zapsal také Flek. Devět gólů do švédské sítě nasázelo české mužstvo vůbec poprvé v historii.

České hokejové hry, turnaj Euro Hockey Tour v Ostravě:
Česko - Švédsko 9:3 (3:1, 4:2, 2:0)
Branky a nahrávky: 2. D. Sklenička (H. Zohorna, D. Jiříček), 10. D. Jiříček (Červenka, Smejkal), 12. Šulák (Blümel, Krejčík), 24. H. Zohorna (P. Holík), 30. P. Holík (H. Zohorna), 30. D. Sklenička (P. Zdráhal, P. Holík), 33. P. Holík (Blümel, Červenka), 46. Budík (Flek, O. Beránek), 49. Flek (O. Beránek, Kodýtek) - 6. Lang (Aman, Tömmernes), 26. Kellman (Själin, Friberg), 39. F. Olofsson (Rosdahl, Karlkvist). Rozhodčí: Smetana (Rak.), Ansons - Zunde (oba Lot.), Ondráček (ČR). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 8848.
Česko: Langhamer - Ščotka, Šulák, J. Jeřábek, Krejčík, D. Jiříček, D. Sklenička, Budík, Jordán - M. Stránský, Černoch, Smejkal - Blümel, M. Špaček, Červenka - H. Zohorna, P. Holík, P. Zdráhal - O. Beránek, Kodýtek, Flek. Trenér: Kari Jalonen.
Švédsko: Enroth - Pudas, Tömmernes, J. Persson, A. Lindholm, J. Pettersson, Själin - Friberg, Kellman, Bromé - Karlkvist, F. Olofsson, Rosdahl - Hartmann, Lundin, Söderblom - Karlsson, Aman, Lang. Trenér: Markus Akerblom.
Utkání Finsko - Rakousko ZDE.
Tabulka turnaje:
1.Finsko211006:35
2.Česko2101010:54
3.Švédsko210014:93
4.Rakousko200022:50

Reklama

Související témata: