Hlavní obsah

Salla byla ráda. Dostál se v dějišti MS těší i na přítelkyni a doufá, že Hronek bude mlčet

Nejen pro kouče českého hokejového nároďáku Kariho Jalonena bude blížící se světový šampionát specifický, když se uskuteční v jeho rodném Finsku. Pikantní bude turnaj i pro brankáře nároďáku Lukáše Dostála, který se s reprezentací vrací do Tampere, kde ještě do minulé sezony tři roky působil...

Reprezentačního nováčka Lukáše Dostála pozvánka překvapila. Přijal jsem ji všemi desetiVideo: Sport.cz

 
Článek

„Sice jsem neměl možnost hrát v nové hale (v níž se bude konat MS), je ale pravda, že jinak Tampere dobře znám," připouští jednadvacetiletý odchovanec Komety, který by ve třetím největším městě Finska mohl svým reprezentačním spoluhráčům dělat průvodce.

„Centrum města je pěkné, jsou v něm hezké restaurace," doporučuje místa k návštěvě během volných dnů.

Za tři sezony strávené v Ilvesu se Tampere stalo jeho druhým domovem. I kvůli tomu, že si v něm našel finskou přítelkyni Sallu, která tam stále studuje na univerzitě. „Když se dozvěděla, že pojedu na mistrovství, byla samozřejmě ráda. Asi se v Tampere během volného dnu uvidíme," uculí se gólman, který se k nároďáku připojil teprve v úterý.

V sezoně působil převážně na farmě Anaheimu v klubu San Diego Bulls, za Kačery ale odchytal i čtyři zápasy NHL. Ten premiérový v lednu proti Detroitu a první gól v nejslavnější hokejové lize světa inkasoval od Filipa Hronka, parťáka ze současného reprezentačního výběru.

„Ještě mi to nepřipomněl, tak doufám, že to ani nepřijde," přeje si Dostál, aby Hronek o čtyři měsíce starém utkání pomlčel a nevracel se k němu, byť ho Kačeři nakonec vyhráli po nájezdech.

Během kariéry zažil šampionát hráčů do osmnácti let i dvě juniorské MS, v dospělém nároďáku ale na svůj premiérový start stále čeká. Symbolicky by k němu mohlo dojít zrovna v „jeho" Tampere.

„Za pozvánku jsem samozřejmě rád, ale překvapila mě. Reprezentovat vždycky bylo mým dětským snem, takže když mě s nabídkou oslavil Petr Nedvěd (generální manažer národního týmu), přijmul jsem ji všemi deseti. Strašně moc se těším," přiznává Dostál, jenž na začátku března zaujal v AHL gólem do prázdné branky.

Svou roli v národním týmu ještě s hlavním koučem Jalonenem a trenérem brankářů Zdeňkem Orctem neprobíral. I proto, že do nominace se dostal až v neděli po vyřazení v play off AHL namísto Štěpána Lukeše a k týmu se připojil v úterý na hotelu.

I kdyby mu ale připadla pozice trojky, zklamaný nebude. „Jsem tu od toho, abych přijal jakoukoliv roli. Není to o mně, ale o národním týmu. Ať dostanu jakoukoli úlohu, budu se z ní snažit vytěžit maximum. Ale obléknout si dres se lvíčkem v zápase by byla obrovská čest," připouští Dostál.

Foto: Sport.cz

Lukáš Dostále v dresu Ilvesu Tampere

Kolena by se mu z toho na MS nerozklepala. „Nervozita mě nikdy nesvazovala, naopak jsem se vždycky snažil každý zápas užít. Trémista rozhodně nejsem," řekl Dostál, který gólmanské trio tvoří spolu s Karlem Vejmelkou a Markem Langhamerem. Přesně s tímto brankářském složení shodou okolností vstupovala brněnská Kometa do extraligové sezony 2018/19.

„Kluky dobře znám a těšil jsem se na ně. Paradox je i to, že Marek Langhamer krátce po mém odchodu z Ilvesu Tampere za něj začal chytat," dodává Dostál a usmívá se nad otázkou, jestli s trenérem Jalonenm bude v kabině mluvit finsky. „Ve finštině jsem schopný něco říct, v naší komunikaci ale asi bude převažovat angličtina," soudí Dostál.

Reklama