Hlavní obsah

Češi na MS v unikátní hale. Zdobí ji obří kostka, tréninková plocha je ukrytá v suterénu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouhých 600 metrů od vlakového nádraží v Tampere vyrostla nádherná Nokia Arena, hlavní dějiště letošního hokejového MS. Moderní hala s obří kostkou nad ledem a kapacitou přes třináct tisíc diváků je součástí komplexu s hotelem či kasinem.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Nokia Arena v Tampere hostí letošní MS.

Článek

Tampre (od našeho zpravodaje)  - Stavba multifunkční arény za 124 milionů eur (3,1 miliardy korun) trvala přes tři roky a první zápasy na jejím ledě odehrály loni 3. a 4. prosince místní ligové týmy Tappary a Ilvesu. Ilves, do jehož kádru patří i gólman české reprezentace Marek Langhamer, před vyprodaným hledištěm slavil nejprve výhru 6:3, den nato ale schytal výprask 0:7.

Tradiční finské kluby našly v nové aréně svůj domov. Opustily halu Hakametsä, nejstarší hokejový stadion ve Finsku, kde Ilves i Tappara hrály od otevření v roce 1965, kdy Finsko poprvé pořádalo mistrovství světa. Letos země tisíce jezer hostí šampionát už podeváté.

Ve staré hale v Tampere nastupoval i útočník Jiří Smejkal, který ještě minulou sezonu hájil barvy Tappary. „Už trochu chátrala v šatnách. Ale mně se v Hakametsä hrálo vždycky dobře, měla svoje kouzlo. Teď už mají ale novou, asi jednu z nejmodernějších," líčí Smejkal, jenž v nové hale hrál zatím dvakrát jako soupeř v dresu Lahti.

„Takže nic extra se mi v souvislosti s ní nevybaví. Tedy až na to, že je tady obrovská kostka nad ledem, kterou jsem nikde jinde neviděl," usmál se Smejkal. Hluboko v podzemí pod hlavní plochou je i tréninkové kluziště. „Tam jsem ještě nebyl, ale Sklenda (David Sklenička) ji poznal teď při play off s Oulu a říkal, že je dost šílená. Nějaký trénink nás tam také čeká, tak uvidíme," podotkl Smejkal.

Pro brankáře Langhamera bude hala domovem i v příští sezoně. „Mám s ním spojený i jeden hodně silný moment - když jsme tady dali v prvním kole play off vítězný gól v prodloužení sedmého utkání," připomněl Langhamer tuhý boj právě s Kärpätem Oulu.

Mezi Ilvesem, jenž bral letos ligový bronz, a čerstvě mistrovskou Tapparou panuje velká rivalita. „Je to něco jako Sparta a Slavia v Praze. Fanoušci jsou zakořenění, což si myslím, že je jedině dobře. A jestli je to jen taková ta zdravá rivalita? Asi jak u koho," usmál se gólman. „Když tady hrajeme my jako Ilves, tak je celá arena zelenožlutá a když je tu doma Tappara, design se zmáčknutím jednoho knoflíku promění do jejích klubových barev, tedy modré a oranžové," přiblížil Langhamer.

Češi mají při šampionátu část kabiny hostů, hned vedle Švédů. „Malá, ale útulná. Jak je to celé nové, tak je to i hezké," líčil útočník David Krejčí „Divil jsem se, jak sem těch osm mužstev srovnají. Taky Rakousko, Lotyšsko a Británie mají vlastně stavební buňky. Dost jsme se báli, jestli to nebudeme mít taky, ale dopadlo to ještě dobře," uvedl Smejkal.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Nokia Arena ve finském Tampere, jedno z dějišť mistrovství světa v ledním hokeji.

„Bydlíme zhruba deset minut cesty autobusem od haly. Je fajn, že nemusíme moc přejíždět, z hotelu je to vážně kousíček," vykládal Krejčí, jenž je na MS počtvrté v kariéře a premiéru měl před čtrnácti lety v Quebeku.

Šampionát začíná už v pátek, v Tampere konkrétně v 15.20 h zápasem USA-Lotyšsko. Úvodní české vystoupení proti Velké Británii přijde na řadu až o 24 hodin později, prvním soupeřem národního týmu budou v sobotu Britové. Do té doby čekají reprezentanty ještě dva tréninky v Tampere. Ve čtvrtek budou na ledě přes poledne, v pátek pak v brzkém odpoledni. V sobotu už přijde na řadu jen předzápasové rozbruslení a vstup do turnaje.

Už v polovině června pak bude mít v Nokia Areně koncert Eric Clapton, v září se tam objeví další slavný muzikant Sting. Necelý rok od otevření pak přijde na řadu zase hokejová sláva, když se v Nokia Areně odehrají 4. a 5. listopadu zápasy NHL mezi Columbusem a Coloradem, u čehož by vedle řady finských hvězd mohli být i Jakub Voráček s brankářem Pavlem Francouzem.

Reklama

Související témata:
Nokia