Hlavní obsah

Německo - Česko 1:4SESTŘIH: Česká přesilovková show! Národní tým si poradil s Německem a je v semifinále MS

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Pastrňák 0 : 1
11. Červenka 0 : 2
33. Krejčí 0 : 3
54. Seider 1 : 3
59. Smejkal 1 : 4
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Říká, že na 99 procent hraje své poslední mistrovství světa. A může to být pro Davida Krejčího loučení s medailí. Právě on dvěma skvělými nahrávkami i gólem výrazně dopomohl hokejové reprezentaci k vítězství nad Německem 4:1 a především k postupu do semifinále. V něm Češi v sobotu od 17.20 narazí na Kanadu, která díky skvělému závěru porazila Švédsko. Druhou dvojici tvoří Finsko a USA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: Sestřih čtvrtfinálového zápasu Německo - ČeskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek
Fotogalerie

Češi v reprezentaci Německa. Znáte všechny? Příspěvek z pořadu PŘÍKLEP EXTRA.

Souboj mistra s žákem. Jaký vztah pojí Jalonena s koučem Německa?

Helsinky (Od našeho zpravodaje) - Přáli si začít aktivně, vynutit si fauly a v přesilovkách vytěžit z geniality Pastrňáka, Krejčího a spol. A jak řekli, tak i učinili. Hned při prvním střídání si aktivní hrou elitní řada vysloužila početní výhodu, aby následně v ní Němce dlouho zmáčkla.

Kouč Jalonen pak i po přerušení nechal na ledě své hlavní přesilovkové komando, které se mu za jeho trpělivost odvděčilo. Červenka přihrál Krejčímu, ten na sebe navázal hráče, aby pak místo očekávané střely nahrál zcela nepokrytému Pastrňákovi.

MS v hokeji 2022: Pastrňákův gól proti NěmeckuVideo: ČT sport, SPORT.CZ

Jestli tohle byla krásná akce, pak o osm minut ji opět v přesilovce národní tým ještě vyšperkoval. I tentokrát báječně nahrával Krejčí, jen zakončovatelem byl kapitán Červenka.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

David Pastrňák slaví úvodní branku utkání

"Když přišel Pasta do týmu, mluvil jsem s Krejčím a Červusem, že je musíme dát dohromady a vytvořit jednu údernou formaci na přesilovky. Dnes to ukázali. Ale nebyly to jen přesilovky. Celý tým hrál opravdu dobře, všechny čtyři lajny. Hlavně obránci odvedli skvělou práci," řekl kouč Kari Jalonen.

Češi po dvou gólech získali klid, avšak Němci se rozhodně neproměnili jen v čekající oběť. Při rovnovážném stavu hrozili a třeba v závěru úvodní třetiny trefil Lukas Reichel, synovec kapitána zlaté generace, tyčku.

I v prostřední části hráli Češi aktivně, šikovně přepínali z občasného napadání do neprůstupné pasti ve středním pásmu. A když přečkali oslabení, aby vzápětí pro změnu oni hráli přesilovku, zvýšili na 3:0. Tentokrát se Krejčí z nahrávače proměnil v nekompromisního střelce.

Klid týmu dodával jistý Vejmelka, byť i ve druhé třetině po Plachtově průniku mu pomohla tyčka. "Každý musel vidět, jak dobrý Karel je, speciálně jaké má sebevědomí. Chtěli jsem mu dopřát před čtvrtfinále trochu odpočinku, proto proti Finům chytal Langhamer," uvedl kouč.

V závěrečné části se dál český tým držel svého obranného plánu, který narušilo až vyloučení Kundrátka v 51. minutě. Němci odvolali brankáře, v šesti zamkli českou čtyřku v pásmu, která ve "vězení" zůstala i po Kundrátkově návratu. Po více než třech minutách obléhání ale už i oni po trefě Seidera kapitulovali.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Roman Červenka se postaral o druhý gól českého týmu

Němci se dál hnali za snížením, ale čtyři minuty před koncem puk znovu zastavilo jen břevno. I to nechť je pro český tým varováním před semifinále, že při hře 5 na 5 to rozhodně nebylo z jeho strany dominantní představení.

Definitivní tečku za postupem pak v 59. minutě udělal Jiří Smejkal střelou do prázdné branky.

"Dnes to bylo vítězství charakteru, týmový duch v šatně byl neuvěřitelný. V zápase, jako byl tento, když jde do tuhého, se právě týmový duch projeví. Kluci odvedli opravdu dobrou práci, hráli jeden za druhého. Hráli jednotně, blokovali střely," dodal kouč Jalonen.

Čtvrtfinále mistrovství světa v hokeji v Helsinkách:
ČR - Německo 4:1 (2:0, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 3. Pastrňák (Krejčí, Červenka), 11. Červenka (Krejčí, Hronek), 33. Krejčí (Pastrňák, Červenka), 59. Smejkal (Kämpf) - 54. Seider (Noebels, Plachta). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Štolc (Švýc.) - Chaput (Kan.), Synek (SR). Vyloučení: 3:4. Využití: 3:0. Diváci: 4290.
ČR: Vejmelka - Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka, D. Sklenička, Šimek, Jordán - Pastrňák, Krejčí, Červenka - H. Zohorna, Hertl, Blümel - J. Vrána, Kämpf, Smejkal - M. Stránský, Černoch, Flek. Trenér: Kari Jalonen.
Německo: Grubauer - Seider, M. Müller, Holzer, J. Müller, Wissmann, Wagner, Gawanke - Plachta, Michaelis, Ehliz - Pföderl, L. Reichel, Noebels - Fischbuch, Loibl, Karachun - Schmölz, Kastner, Soramies - Ehl. Trenér: Toni Söderholm.

Co říkají experti v pořadu PŘÍKLEP EXTRA před čtvrtfinále s Německem?Video: SPORT.CZ

Příběh opory německé reprezentace. Příspěvek z pořadu PŘÍKLEP EXTRA.Video: Sport.cz

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS 2022

  • Čtvrtfinále

  • 26.05.22      19 : 20 Helsinky
    Švýcarsko Švýcarsko Spojené státy USA
    0 : 3
  • 26.05.22      19 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Slovensko Slovensko
    4 : 2
  • 26.05.22      15 : 20 Tampere
    Kanada Kanada Švédsko Švédsko
    4 : 3
    PP
  • 26.05.22      15 : 20 Helsinky
    Německo Německo Česká republika Česko
    1 : 4
  • Semifinále

  • 28.05.22      13 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Spojené státy USA
    4 : 3
  • 28.05.22      17 : 20 Tampere
    Kanada Kanada Česká republika Česko
    6 : 1
  • Finále

  • 29.05.22      19 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Kanada Kanada
    4 : 3
    v prodloužení
  • 29.05.22      14 : 20 Tampere O 3. místo
    Spojené státy USA Česká republika Česko
    4 : 8