Hlavní obsah

Česká velvyslankyně o květinách před ambasádou: Je to náplast za porážku i gesto přátelství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky květin už zaměstnanci českého velvyslanectví Rize kvůli dešti uklidili dopoledne, další ale před branami ještě přibývaly. Je to oblíbené gesto Lotyšů, když se na velkých sportovních šampionátech dočkají výhry, že chodí k ambasádě poražených pokládat květiny, aby tak zmírnili bolest z porážky. „Je to ohromné. Nejen že tu byly květiny, ale v noci sem dorazily desítky fanoušků. Lidé jásali a byli moc vděční, že jsem vyšla ven, poblahopřála jim,“ řekla v rozhovoru pro Sport.cz a idnes.cz česká velvyslankyně v Lotyšsku Jana Hynková. A přiznala, že dění u ambasády pro ni osobně skutečně „byla určitá malá náplast za porážku“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Česko - LotyšskoVideo: Česká televize

 
Článek

Riga (Od našeho zpravodaje) - Zápas na hokejovém mistrovství světa proti Lotyšsku sledovala přímo v Riga Areně třeba po boku lotyšské ministryně školství či vicestarostky Rigy. A taky jen kousek od největšího lotyšského kotle, až ji z toho zaléhalo v uších. Po historické porážce českých hokejistů od domácího týmu pak Jana Hynková poprvé na vlastní kůži prožila, jak se Lotyši snaží mírnit bolest poražených.

Vydala se totiž ještě v noci k české ambasádě, kde už čekala řada domácích příznivců. „Byli to většinou mladí lidé, nadšení, slušní. Měla jsem z nich velmi příjemný dojem. Jsem samozřejmě fanynka českého národního týmu, ale dění u naší ambasády byla určitá náplast na porážku," přiznala.

O lotyšském zvyku věděla a považuje ho nejen za mírnění bolesti, ale i jisté vyjádření díků od soupeře. A jedna z mnoha květin teď zdobí i stůl hlavní místnosti velvyslanectví. „Je to poděkování za fair play, že se hrál dobrý zápas a byl k vidění kvalitní hokej. Je i gesto přátelství, protože Česko je v Lotyšsku oblíbená destinace. Lotyši k nám rádi jezdí na hory i na prodloužené víkendy. A vědí dost o naší zemi."

PŘÍKLEP EXTRA K HOKEJOVÉMU MS
Redakce Sport.cz nabídne fanouškům během hokejového mistrovství světa pravidelná studia k zápasům českého týmu. Ve studiu bude s moderátorem diskutovat o daném utkání vybraný expert z řad hokejových osobností a redaktor Sport.cz. Studio Příklep extra bude začínat vždy padesát minut před úvodním vhazováním.

Při obsáhlém rozhovoru, který vám přineseme v dalších dnech, mluvila i o podobnosti Čechů a Lotyšů. V zemi, kde teď Češi hrají základní skupinu mistrovství světa, jsou prý rovněž zapálení chataři a houbaři. Spojuje nás láska k hokeji a pivu či oblíbenost Švejka.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NHL

Boston - Toronto 2:1 PP

Video
Fantastický Pastrňák vystřelil v prodloužení postup! Boston přešel přes první kolo
NačítámNačíst další články