Hlavní obsah

Lotyši nosí květiny před českou ambasádu v Rize. Chtějí zmírnit bolest za porážku od jejich hokejistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U vrat české ambasády v Rize už v noci na úterý ležely květiny i deštěm rozmočený vzkaz: „Děkujeme vám, že jste tento den udělali nezapomenutelným." Proč? Lotyšská hokejová reprezentace poprvé v historii na MS skolila český tým, a tak jak velí místní zvyk, začali Lotyši před velvyslanectví poražených soků pokládat květiny, aby zmírnili jejich bolest z prohry.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Česko - LotyšskoVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Riga (Od našeho zpravodaje) - Je to zdejší, téměř až dojemná tradice. Po velkých výhrách (nejen) na hokejových šampionátech chodí místní k ambasádám poražených dávat květiny. Mírní tím žal, vzdávají úctu soupeři. A v noci z pondělí na úterý tomu před českým velvyslanectvím v centru Rigy nebylo jinak. Pár hodin po překvapivé české prohře 3:4 v prodloužení už před bránou ambasády ležely navzdory nočmímu dešti desítky pugetů a očekává se, že během úterního dopoledne ještě budou přibývat další. Jsou symbolem omluvy za porážku.

Děje se to tak v Rize roky, ale české velvyslanectví tomu bylo zatím ušetřeno. S Lotyšskem hrála hokejová reprezentace v pondělí 19. vzájemný zápas a doposud měla 17 výher a jednu remízu, až pondělní večer v Riga Aréně neporazitelnost Čechů změnil.

Foto: Robert Sára

Vzkaz před českou ambasádou po lotyšské výhře nad Českem. „Děkujeme vám, že jste tento den udělali nezapomenutelným.“

Něco podobného jako Češi zažili před dvěma lety při zdejším „covidovém" šampionátu Kanaďané. I u jejich ambasády se v té době po šokující porážce shromáždily stovky omluvných květin, což zdejší velvyslanec Kevin Rex tehdy komentoval: „Prohrát není nikdy nic veselého. Ale když už se to má stát, udělejte to s hostitelkou zemí, kde je tradice nosit poraženým květiny před ambasádu."

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Česko - LotyšskoVideo: Česká televize

Také česká velvyslankyně v Lotyšsku Jana Hynková žije hokejem. Podle twitterového účtu ambasády navštívila páteční vítězné utkání proti Slovensku, tak snad pondělní porážku její země skutečně zmírní květiny.

Kdo je podle vás nejlepším českým obráncem dosavadního průběhu MS v hokeji?
Ronald Knot
3,6 %
Michal Kempný
59,8 %
Tomáš Dvořák
3,4 %
Jan Košťálek
11,4 %
Michal Jordán
3 %
Jakub Zbořil
11,1 %
David Němeček
3,4 %
Tomáš Kundrátek
4,3 %
Celkem hlasovalo 4270 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články