Hlavní obsah

Česko–Německo 1:0Jediný gól rozhodl o postupu hokejistek do semifinále MS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Postup do semifinále MS přes Německo musely české hokejistky v americké Utice doslova vydřít. O výsledku nakonec rozhodl jediný gól, který vstřelila v 53. minutě obránkyně Daniela Pejšová. Pod výhrou národního týmu 1:0 je podepsána sedmnácti zákroky brankářka Klára Peslarová a šance na obhajobu bronzu tak stále žije.

Foto: Christinne Muschi, ČTK/AP

Kanadská hokejistka Natalie Spoonerová před českou brankářkou Klárou Peslarovou. Archivní foto.

Článek

Byla to pořádná dřina, nakonec ale s vítěznou tečkou. O postupu českých hokejistek do semifinále MS přes Německo rozhodl jediný gól, který vstřelila v 53. minutě obránkyně Daniela Pejšová.

Pod výhrou národního týmu 1:0 je podepsána sedmnácti zákroky brankářka Klára Peslarová, která zapsala už druhé čisté konto na turnaji, a šance na obhajobu českých bronzů z předešlých dvou šampionátů tak stále žije.

Od začátku čtvrtfinálového duelu to byl souboj reprezentantek s brankářkou Abstreiterovou, které pomáhaly obětavě bránící spoluhráčky. Německá gólmanka byla v časté permanenci, nikomu se ji ale nedařilo překonat. Ve velkých šancích neuspěly Mlýnková, Neubauerová ani Šapovalivová, ke změně skóre nepomohla ani přesilovka.

České hokejistky musely být trpělivé, o sebedůvěru je ale obírala německá gólmanka, jež působí v zámořské soutěži PWHL v Ottawě pod vedením trenérky národního týmu MacLeodové. Ze zápasu se stal urputný boj, když zůstala ve druhé třetině před brankou úplně volná Plosová, Abstreiterová zasáhla zázračně betonem.

V 50. minutě ze strany vypálila Křížová a už zvedala ruce. Sudí sice ukázaly, že šlo o gól, ale česká radost byla předčasná. Rozbor u videa potvrdil, že puk se odrazil od tyčky. O chvíli později se ale skutečně ocitl v německé síti, když se ujala rána Pejšové od modré čáry.

Konec byl ještě docela dramatický, když do sprch musela za napadení protihráčky Křížová a po střele Gleissnerové zachránila český tým branková konstrukce. Dlouhou přesilovku umocnila německá power play, o nejtěsnější vedení ale reprezentantky nepřišly.

Mistrovství světa hokejistek - čtvrtfinále v Utice
Česko-Německo 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)
Branka a nahrávky: 53. Pejšová (Tejralová, Pejzlová). Rozhodčí Nurmiová (Fin.), Lieffersová - Welshová (obě Kan.), Cheyrouxová (Fr.). Vyloučení: 1:1 navíc Křížová 5 minut a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 1388.
Česko: Peslarová – Pejšová, Tejralová, Radová, Čajanová, Kosinová, Trnková – Vanišová, Pejzlová, Křížová – Mlýnková, Hymlárová, Šapovalivová – Neubauerová, Přibylová, Plosová – Pištěková, Čabelová, Kalová.
Německo: Abstreiterová – Harková, Gleissnerová, Strobelová, Jobst-Smithová, Schaffrathová, Botthofová, Schmitzová – Eisenschmidová, Klugeová, Nixová – Voigtová, Lilli Welckeová, Luisa Welckeová – Schieferová, Feldmeierová, Haiderová – Wagnerová, Karpfová, Christofová.

Reklama