Hlavní obsah

Česko–Německo 3:0SESTŘIH: Hattrick Tomáška a Frodlova nula. Češi začali přípravu na MS vítězně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hokejová reprezentace vstoupila vítězně do série přátelských zápasů, které absolvuje v přípravě před květnovým mistrovstvím světa. Po velmi povedeném výkonu – na to, v jaké fázi tréninku tým je – porazila před vyprodanou arénou v Karlových Varech Německo 3:0. Všechny tři góly vstřelil David Tomášek, čisté konto udržel Dominik Frodl. V sobotu se hraje ve Varech odveta.

Sestřih přípravného zápasu Česko - NěmeckoVideo: Český hokej

 
Článek
Fotogalerie

„Výhru jsme si zasloužili. Němci měli jenom 13 střel, hráli jsme zodpovědně do obrany a byli jsme trpěliví. Pohyb jsme měli a bylo to dané i soupeřem, protože nepřijel se slabým výběrem. Na ledě to bylo svižné a my jsme za to byli rádi, protože je to nejlepší, jak se do toho po zápasové pauze zase dostat zpátky,“ řekl kouč Radim Rulík.

Ten logicky vsadil na klubové vazby, a tak ve třetí lajně byli u sebe bratři Kovařčíkové, ve čtvrté zase liberecké duo Filippi–Rychlovský, elitní řada Stránský–Špaček–Červenka zase měla švýcarský punc. Tým se od počátku prezentoval aktivní hrou s hlubokým napadáním, které několikrát mělo za následek získání puku za německou brankou, a následně přihrávkou na volného hráče v meziprostoru.

Do vedení pak Češi šli ve 13. minutě, když v přesilovce německý brankář Ancicka neudržel pod vyrážečkou puk a Tomášek ho zametl za čáru. Je ale potřeba říct, že německý trenér u této situace možná zaváhal s výzvou, která by trefu mohla zneplatnit.

I ve druhém dějství se pokračovalo ve velmi solidním tempu, nebyl to žádný „jarní přáteláček“, koneckonců Němci měli v sestavě osm stříbrných hochů z loňského světového šampionátu. Navíc po první přestávce přidali na důrazu, na chvíli Čechy zatlačili, jenže ti se z „útlumu“ dostali krásnou gólovou akcí.

Pyrochta si i za pomoci brankáře Frodla všiml špatného německého střídání, poslal dlouhou a rychlou nahrávku na osamoceného Červenku na útočné modré. Ten pak skvěle vyřešil akci na 2:1, když předložil do prázdné opět skórujícímu Tomáškovi.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Ondřej Kovařčík pod Marcusem Weberem v přípravě proti Německu

Češi pak před přestávkou ustáli i 87 vteřin dlouhé oslabení 3 na 5, zřejmě klíčový okamžik v možném německém zvratu.

„Ač jsme se snažili hrát aktivně, tak jsme byli poctiví zpátky. Michael Špaček tam třeba zblokoval ránu z voleje, možná nejnebezpečnější. Muselo ho to hodně bolet. Celé formace dobře bránily,“ uvedl Rulík.

I třetí třetina měla náboj, na hráčích bylo vidět, že po zápasové pauze mají chuť, zároveň je žene výjimečná motivace v podobně domácího šampionátu v Praze. A i tentokrát se v této části prosadil David Tomášek, jenž uzavřel v 59. minutě střelou do prázdné branky skóre na 3:0. Pro něj to byl už osmý reprezentační gól v šestém zápase této sezony! „Tu kvalitu David má a zase to prokázal. Předvedl velmi dobrý výkon,“ uvedl Rulík.

Celkem před MS odehraje reprezentace devět zápasů, ten první mají vítězně za sebou. Do sobotního mače plánuje Rulík změnit sestavu, nasadí tři jiné centry, promění lajny. „Ale budeme chtít, aby výkon byl podobný,“ řekl trenér.

Přípravný hokejový zápas v Karlových Varech:
Česko - Německo 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 13. Tomášek (Lenc), 34. Tomášek (Červenka, Pyrochta), 59. Tomášek (Ščotka). Rozhodčí: Kika, Šindel - Gerát, Brejcha. Vyloučení: 3:5. Bez využití. Diváci: 5549 (vyprodáno).
Česko: Frodl - Zábranský, Mašín, Zámorský, Pyrochta, Šustr, Sirota, Gazda, Ščotka - M. Stránský, M. Špaček, Červenka - Kubík, Tomášek, Lenc - Flek, M. Kovařčík, O. Kovařčík - O. Beránek, Filippi, Rychlovský. Trenér: Rulík.
Německo: Ancicka - Sennhenn, M. Müller, Fohrler, Ugbekile, Hüttl, Wagner, M. Weber, Karrer - Krauss, Stachowiak, Schütz - Fischbuch, Loibl, Plachta - Schinko, Pfaffengut, Karachun - Ehl, Soramies, Napravnik - P. Hungerecker. Trenér: Kreis.

Reklama