Hlavní obsah

Cestování nebyl problém, rádi zase pojedeme zpátky do Prahy, radoval se po postupu Švýcar Josi

Potřetí z posledních čtyř šampionátů se proti sobě ve čtvrtfinále postavili hokejisté Německa a Švýcarska. Zatímco předchozí dva duely v roce 2021 (3:2 v nájezdech) a loni (3:1) vyhráli Němci, tentokrát se v Ostravě radovali z postupu po výsledku 3:1 Švýcaři. Ti si zahrají o medaile poprvé od roku 2018, kdy vybojovali stříbro.

Sestřih zápasu Švýcarsko - NěmeckoVideo: Česká televize

 
Článek

O vítězi úvodního ostravského čtvrtfinále rozhodla první třetina, kterou Švýcaři vyhráli po gólech Christopha Bertschyho v oslabení a Nica Hischiera 2:0. „Byl to vyrovnaný a těžký zápas. Měli jsme dobrou úvodní třetinu, pak nás trochu zatlačili. Mají velmi dobrý tým, je těžké proti nim hrát. Hrají hodně tvrdě, ale vyhráli jsme, to je důležité,“ radoval se švýcarský kapitán Roman Josi.

Švýcary nijak netížilo, že se po základní skupině museli stěhovat z Prahy do Ostravy. „To nebyl žádný problém, bylo to fajn, jeli jsme vlakem. Zpátky do Prahy pojedeme velmi rádi,“ usmíval se obránce Nashvillu.

Země skvělé čokolády, sýra a hodinek se do semifinále podívá po čtyřech neúspěšných pokusech. „Jo, konečně jsme to prolomili! Jsme velmi šťastní. Vyhráli jsme velký zápas, hráli jsme velmi dobře do defenzivy a těšíme se na další zápas. Nevím pochopitelně na koho narazíme, ale víme, že nás bude čekat zase velký soupeř,“ řekl Josi.

O dost smutněji odcházeli z ledu hokejisté Německa, kteří v Česku obhajovali stříbrné medaile z Tampere. Do čtvrtfinále šli v dobré pohodě, nemuseli se stěhovat, navíc po čtyřech vítězstvích, v nichž nastříleli dohromady 26 gólů. (Lotyšsko 8:1, Kazachstán 8:2, Polsko 4:2 a Francie 6:3).

Tentokrát se ale trefil ve druhé třetině jen Dominik Kahun, který o pár minut později nastřelil ještě tyčku branky, kterou hájil Leonardo Genoni. „První třetina nás stála celý zápas, nehráli jsme, jak umíme, neměli jsme moc sebevědomí. Nevím proč, protože jsme tu ukázali, že na to máme. Druhou a třetí třetinu jsme už byli lepší tým. Škoda že nám tam nic nespadlo, šance tam byly. Třeba ta moje tyčka. Jak jsme dali ten první gól, tak oni jako by přestali hrát. Od toho momentu jsme byli lepší, měli jsme tlak, ale bohužel. Kdyby to byl gól a ne tyčka, tak si myslím, že ten zápas vyhrajeme,“ líčil.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Šampionát v Česku si rodák z Plané u Mariánských Lázní do vyřazení užíval. „Bylo to fajn, že se hrálo v Česku. Na pár zápasech byla i rodina, ale bohužel nemůžu být moc spokojený, protože jsme dneska vypadli,“ litoval útočník švýcarského Bernu.

Předposlední zápas, který Ostrava na šampionátu hostila, navštívilo 6583 diváků. A to stačilo k překonání rekordu z roku 2015, kdy na všechny zápasy v Ostravě přišlo 234 490 návštěvníků. Letos už před závěrečným zápasem Švédska proti Finsku vidělo hokej přímo v hale o téměř 9 tisíc lidí více.

Poslední den mistrovství světa v Ostravě nabídly znatelně chladnější podmínky v hale. A tak zatímco fanoušci na tribunách pociťovali chlad, hokejisté se na ledě mohli cítit o poznání svěžeji než v předchozích dnech. „Vedro tady bylo, to souhlasím. Rukavice byly hned mokré, ale na to se nejde vymlouvat, protože všechny týmy to měly stejné,“ řekl Kahun.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.