Hlavní obsah

Šťastný Pastrňák: Tyhle narozeniny nezapomenu. Krásný den

I po třetím zápase na domácím světovém šampionátu čeká na premiérový bod, to je ale Davidu Pastrňákovi šumafuk. Národní tým poprvé v samostatné historii nasázel na MS Švédům sedm gólů a postupem do finále se tak Pastrňák dočkal toho nejkrásnějšího dárku k sobotním 28. narozeninám.

Sestřih zápasu Česko–ŠvédskoVideo: Česká televize

 
Článek

Lepší jste si ani nepřál, že?

Narozeniny moc neslavím, ale tyhle si budu pamatovat. Krásný den. A prožívat to s celou republikou? Přijel jsem do neskutečného týmu. Výhru nad Švédy si užiju.

A nakonec jste musel mít radost, že kromě maminky stihly ze Švédska na zápas dorazit i snoubenka Rebecca s dcerkou Freyou Ivy?

Viděl jsem, že měly (maminka i snoubenka) havířovský dres. Dobrý první krůček! Příště už třeba obléknou český. Snad zítra! I díky nim zažívám hodně speciální den, na malou se už moc těším, pár dní jsem ji neviděl. Jsem rád, že jsme to zvládli.

Rebecca je Švédka, nebude její část rodiny naštvaná?

Oni nemůžou prohrát! Buď budou mít radost, že postoupí jejich země, nebo mají radost ze mě. Se Švédy můžu prohrát jenom já. (smích) Moc děkuju klukům za výhru, po prvním zápase se Švédy vede naše česká rodina 1:0.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Užíval jste si na konci atmosféru na stadionu?

Já hodně, no. Už dlouho před koncem jsme vedli 7:3, samozřejmě se v hokeji může stát všechno, ale nějak chápete, že by muselo dojít na opravdu velký zázrak. Posledních pět minut jsem si tribuny hodně užíval.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Čeští fanoušci během semifinále MS

Vnímáte, že hokejem teď žije celé Česko?

Všichni to pro fanoušky chceme urvat. Je neskutečný, co předvádějí. Zase tak moc mě to ale nepřekvapuje. Lidi tu hokejem žijí, je to nádherné.

Oproti gólově dietnímu čtvrtfinále to byla v sobotu pořádná divočina…

Když bylo po 10 minutách skóre 2:2, bylo to jasné. Takové zápasy někdy jsou. Jsem rád, že tým dal sedm gólů. Když vám brankář vychytá nulu, je snadné postoupit. Ještě o něco jednodušší je ale vyhrát na sedm gólů! Ještě nás čeká jeden důležitý zápas.

Kdy se semifinále lámalo?

Ve druhé třetině, kde padlo spoustu gólů a vedli jsme 5:2. Sice v přesilovce snížili, my jsme si ale o přestávce v šatně řekli, že před utkáním bychom vedení 5:3 brali. Krásně jsme se uklidnili a do třetí třetiny jsme šli s tím, že to prostě uhrajeme. Ale teda nevím, co musíme udělat, abychom dostali přesilovku. Ve čtvrtfinále i semifinále jich soupeři dostali o hodně víc než my. Tím spíš klobouk dolů před klukama na oslabení. Zvládli je náramně.

Věříte, že si svůj premiérový gól na turnaji schováváte na finále?

Hele, musím vám říct, že mi je celkem jedno, že jsem se neprosadil. Vůbec jsme moje góly nepotřebovali a doufejme, že ani potřebovat nebudeme. Střelecká forma není k nalezení, ale fakt mi na tom nezáleží.

Protože fungujete jako tým.

Podřídil jsem se systému, pomáhám v každém střídání, jak umím. Ondra Palát v našem útoku je taky strašně šikovný, takže mu to dávám. A vůbec nad sebou nepřemýšlím. Gól by byl samozřejmě hezký, ale žralo by mě to až ve chvíli, kdy bychom prohráli.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.