Hlavní obsah

Fin Jalonen se ujímá české hokejové reprezentace. Cíl? Zlato z mistrovství světa ve Finsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůbec poprvé v historii se český hokej uchýlil k volbě zahraničního trenéra u národního týmu. Místo po olympiádě odvolaném Filipu Pešánovi převzal Fin Kari Jalonen, jenž byl představen na páteční tiskové konferenci. Přítomen byl i generální manažer reprezentace Petr Nedvěd, který 62letého rodáka z Oulu vybral, a člen výkonného výboru hokejového svazu Bedřich Ščerban. Na záznam z tiskovky se můžete podívat na webu Sport.cz.

Jmenování nového trenéra české hokejové reprezentace Kariho JalonenaVideo: Sport.cz

 
Článek

Jalonenovými asistenty jsou majitel a trenér brněnské Komety Libor Zábranský a Martin Erat, jenž coby hráč má na svém kontě téměř 900 zápasů v NHL a s národním týmem získal bronz na ZOH 2006 v Turíně a rovněž stříbro a bronz z MS. Trenérem gólmanů zůstává Zdeněk Orct.

Celý realizační tým podepíše smlouvy do 31. května 2024. V tom roce tedy povedou mužstvo i na domácím světovém šampionátu, který hostí Praha a Ostrava.

„Diskuse byla bohatá, vzhledem k významu," uvedl Ščerban. „Výkonný výbor se dohodl že je nutné zajistit výsledky českého týmu, a proto šel cestou zkušeného trenéra, který má renomé a výsledky," odpověděl Ščerban na otázku, proč se výbor rozhodl obsadit zahraničního kouče.

Generální manažer Petr Nedvěd poté uvedl, že Jalonen se na práci s českým národním týmem těší. Asistent Martin Erat by měl u týmu podle něj plnit roli experta na přesilovky.

"Nechci měnit identitu českého hokeje, ale budu se snažit přinést něco nového," řekl Fin Jalonen. Jako jeden z hlavních cílů uvedl zisk zlaté medaile na letošním světovém šampionátu v jeho rodném Finsku. "Nemůžu nic slíbit, ale všechno je možné," uvedl.

Zatímco Jalonen, jenž v letech 2014–2016 vedl národní tým Finska a před osmi roky dotáhl pražského Lva do finále play off KHL, byl Nedvědovou první volbou, u asistentů tomu tak nebylo.

Nedvěd původně oslovil Miloslava Hořavu a Pavla Grosse, oba ale jeho nabídku s díky odmítli.

Reklama

Související témata: