Hlavní obsah

Finsko - Dánsko 7:1Finové se naladili na Kanadu debaklem Dánska

Aktualizováno

Hokejisté Finska zakončili své působení ve skupině A na domácím světovém šampionátu v Tampere pohodlnou výhrou 7:1 nad Dánskem. Tým Suomi tak potvrdil konečné třetí místo v tabulce skupiny a ve čtvrtek se o postup do semifinále utká od 19:20 SELČ s Kanadou, jíž patřilo druhé místo v tabulce skupiny B.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Hokejisté Finska naypali Dánsku na rozloučenou sedm gólů.

Článek

Finové vykročili za očekávaným vítězstvím již v úvodu utkání. Ve 3. minutě otevřel skóre pohotovou tečí kapitán Anttila. O 52 sekund později přidal po rychlém protiútoku a přečíslení tři na dva druhou branku obránce Ohtamaa.

Další gól mohli domácí vstřelit ve 47 sekund dlouhé přesilovce pět na tři, kterou sice nevyužili, ale v 19. minutě se postaral o další finský zásah opět po teči střely od modré Pokka.

Finové jasně dominovali, v první třetině vyslali na dánského brankáře Sörensena 20 střel. Hned na začátku druhé části navýšil jejich vedení Björninen. Následně se trefil v oslabení Lammikko, jenž využil zaváhání Sörensena, a z brejku skóroval i Kapanen.

V poslední třetině se oba týmy prosadily jednou. Nejprve zvýšil povedenou střelou od modré čáry na 7:0 Matinpalo. Poslední slovo měl Ehlers, jenž vydařeným zakončením na zadní tyč připravil Larmiho o čisté konto.

Mistrovství světa v hokeji 2023
Skupina A (Tampere):
Finsko - Dánsko 7:1 (3:0, 3:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 3. Anttila (Matinpalo, Björninen), 4. Ohtamaa (Rantanen, Hartikainen), 19. Pokka (Seppälä, Kakko), 23. Björninen (Pesonen, Seppälä), 36. Lammikko (Seppälä), 39. Kapanen (Kakko, Suomela), 43. Matinpalo (Björninen, Oksanen) - 43. N. Ehlers (Krogsgaard, Gammelgaard). Rozhodčí: Holm (Švéd.), Sewell (Brit.) - Briganti (USA), Constantineau (Fr.). Vyloučení: 3:3. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 11.491.
Finsko: Larmi - Ohtamaa, M. Lehtonen, Koivisto, Määttä, Pokka, Seppälä, Matinpalo, Friman - Rantanen, Manninen, Hartikainen - Kapanen, Suomela, Kakko - Armia, Lammikko, Pesonen - Anttila, Björninen, Oksanen. Trenér: J. Jalonen.
Dánsko: G. Sörensen - Lassen, M. Lauridsen, Jensen Aabo, A. Koch, Krogsgaard, Gammelgaard - N. Ehlers, Russell, N. Jensen - Boedker, Moelgaard, Storm - Asperup, Poulsen, Bau Hansen - Andersen, Aagaard, Olesen. Trenér: H. Ehlers.

Reklama