Hlavní obsah

GLOSÁŘ Z TAMPERE: Pasta jako lék na trápící se tým i jeho duši

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned zkraje meteorologické okénko z Tampere: po úterním tuze oblačném a studeném dni, kdy i místní nasazovali zimní čepice, se ve středu nad městem u jezer Näsi a Pyhä rozzářilo slunce a teplota šplhala k osmnáctce. A proměnlivé počasí, kdy se pošmourné nebe během pár hodin stalo modří bez mráčků, výstižně symbolizuje také dění u reprezentace. Po děsivém úterku, kdy tým znejistily vnitřní sváry a zpackal duel proti Rakousku, najednou dění rozjasnil středeční příjezd Davida Pastrňáka.

Foto: Sport.cz s využitím Hokejový nároďák

Probudí David Pastrňák český národní tým?

Článek

Vystoupil z auta pořadatelů, v ruce držel rozečtenou bichli a hned se usmíval. S nadšením ho vítali spoluhráči Hertl, Smejkal, Sklenička i benjamínek Blümel. A když spatřili Davida Pastrňáka rakouští hokejisté, kteří se zrovna venku rozcvičovali na svůj mač proti Norsku, jen obdivně až zkoprněle hleděli. A vy jste si říkali, jak to všechno mohlo být v úterý jinak, kdyby na něj podobně téměř se zatajeným dechem čučeli na ledě.

Hokejová reprezentace už má Pastrňáka pod svými křídly.

Jenže tentokrát nepřiletěl jen coby hokejové eso, pět let po sobě nejlepší český hokejista a frajer, jehož sláva se už téměř dotýká hvězd, ale i jako léčitel. Národní tým totiž churaví nejen na ledě, kde ji má už ve čtvrtečním zápase při znovuobnovené spolupráci s Davidem Krejčím nabít energií, ale dostal také zásah do své vnitřní chemie.

Rozbroj mezi Dominikem Simonem a Filipem Hronkem mužstvo viditelně rozhodil, což vykrystalizovalo výbuchem proti Rakousku. "Nebyla to nejlepší situace pro tým. Jsme tu ale, abychom hráli hokej. Toho bychom se měli držet," řekl kouč Kari Jalonen.

Pasta s "karim" by ale teď mohla dát mužstvu šmrnc.

Ne, Pastrňák není typem borce, který by bouchal v kabině do zdi a zaváděl přísné pořádky, leč jeho bezprostřednost, úsměv a až "naivně" dětská radost i chuť ze hry by mohly být medicínou, kterou teď polámaný tým potřebuje k uzdravení. "Moje účast tady má i druhý rozměr. Chci konečně zažít nějaký úspěch. Rád bych udělal radost sobě i českým fanouškům. Po čtyřech letech je ctí obléknout nejcennější dres, který mi vždycky udělá úsměv na tváři," řekl.

Úsměv i ono slunce nad městem léčí.

Robert Sára

Sportovní žurnalistice se absolvent Masarykovy univerzity (obor historie – žurnalistika) věnuje od roku 1999. Zaměřuje se především na hokej, jako reportér se účastnil řady světových šampionátů. Rovněž pokrývá témata z motorsportu a sportovní politiky. Více než 20 let působil v MF DNES, v roce 2021 přešel do Sport.cz.

Reklama

Související témata: