Hlavní obsah

Grandiózní fiasko! Švédsko vstřebává šok z vyřazení na MS. Můj nejhorší den, smutní kouč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Je to noční můra,“ hlásila švédská média po porážce českých hokejistů od Finska v závěrečném duelu skupiny B, která znamenala, že se čtvrtfinálovým soupeřem Tre Kronor stanou obhájci zlata z Kanady. Že nešlo jen o lacině bombastické novinářské titulky naplno v realitě ukázal samotný zápas, při němž Seveřané prožili nevídaný kolaps. Vedli 3:0, ale nakonec padli 3:4 v prodloužení. A ve Skandinávii se nyní mluví o obřím fiasku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: Sestřih čtvrtfinálového zápasu Švédsko - KanadaVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek

„Totální kolaps Tre Kronor. Z MS jsou venku," hlásí například list Expressen. „Samozřejmě to není nic jiného než grandiózní fiasko," píše zase známý švédský komentátor Sanny Lindström. Podle něj šlo o „mentální selhání" hráčů.

Švédové čekají na medaili z MS od roku 2018. Černý čtvrtek v Tampere pak završil smutné angažmá trenéra Johana Garpenlöva, který byl podepsaný pod loňský historický krach, kdy se tým Tre Kronor vůbec nedostal do čtvrtfinále. Reputaci si moc nenapravil ani na olympiádě, kde Švédové utrpěli v bitvě o bronz debakl se Slováky.

Garpenlöv se musel před MS vyrovnat nejen s desítkami omluvenek od hvězd z NHL, ale také se smrtí svého otce. Teď se do novodobé historie švédské reprezentace zapíše jako nejméně úspěšný kouč.

Foto: Vesa Moilanen, ČTK/AP

Kanaďané se radují z vítězství proti Švédsku ve čtvrtfinále MS.

„Tohle je jeden z nejtěžších dnů mého života na sportovním poli. Jsem zklamán z výsledků a z toho, že jsme nedosáhli na medaile. Je to obrovské zklamání, že jsem neuspěl. Ať už kvůli mně samotnému, tak kvůli hráčům," smutnil Garpenlöv v rozhovoru pro švédská média.

„Teď pojedu domů a příští týden pohřbím svého otce," sdělil své nejbližší plány.

Garpenlöv byl přitom součástí úspěšného trenérského týmu Rikarda Grönborga. V roli hlavního kouče ale selhal.

Švédsko pod jeho vedením na šampionátu přitom v základní hrací době nepoznalo porážku. Ve skupině skončilo jen o bod za prvním Finskem. Navíc se zdálo, že po příletu hvězdného kanonýra Williama Nylandera se kvality celku Tre Kronor vyšvihly ještě o level výš.

Foto: Vesa Moilanen, ČTK/AP

Švéd William Nylander se raduje z gólu proti Kanadě ve čtvrtfinále MS.

Však se také Nylander prosadil i ve čtvrtfinále, kdy zvyšoval na 2:0. Jenže pak to byl on, kdo byl v první minutě prodloužení vyloučen a v oslabení Švédů pak Kanaďané rozhodli.

„Je těžké to přijmout. On trefil bruslí moji brusli. Nevím no," hodnotil Nylander zákrok, kvůli němuž byl vyloučen.

Jenže prodloužení po výsledku 3:0 po dvou třetinách neměli Švédové vůbec připustit. O výsledek se však Seveřané začali bát, hráli příliš pasivně a iniciativu přenechali Kanaďanům. Zatímco první třetinu vyhráli na střely 11:9, druhou (1:19) a třetí (7:13) už jasné ovládla Kanada.

„Nebyl to mentální kolaps. Prostě když vedete 3:0, tak začnete hrát víc na jistotu, to je přirozené. Oni začali mít šance a obraz hry se změnil," vysvětloval Garpenlöv. A odmítal, že by jeho tým byl příliš pasivní. „To ne. Nechtěli jsme hrát příliš defenzivně. Chtěli jsme být na puku, jenže je tu ještě druhé mužstvo. Nechcete zase příliš riskovat," dodal.

Foto: Vesa Moilanen, ČTK/AP

Švéd Emil Bemström a Zach Wihtecloud z Kanady (vlevo) ve čtvrtfinále MS.

Šance na vítězství Švédů dlouho držel skvělý brankář Linus Ullmark z Bostonu. „Kanada nás od druhé třetiny mlela a zasypala střelami. Musíme být vděční, že nás Linus takhle dlouho držel ve hře," pochválil parťáka v rozhovoru pro SVT Rasmus Dahlin.

Gólmana ocenil i Kanaďan Dylan Cozens, bývalý spoluhráč Ullmarka z Buffala. „Ullmark byl po celý zápas skvělý, předváděl parádní zákroky," smekl Kanaďan.

Reklama

Související témata: