Hlavní obsah

Finsko - Česko 1:2 PPHistorický úspěch! České hokejistky si na MS zahrají o medaile

Aktualizováno

České hokejistky píší historii. Na mistrovství světa v Dánsku se poprvé probojovaly do semifinále. Na čtvrtý pokus porazily Finsko, které naopak poprvé bude v nejlepší čtyřce chybět. Ve čtvrtfinále ve Frederikshavnu rozhodovalo až prodloužení, ve kterém reprezentantkám vystřelila postup Aneta Tejralová. Národní tým žen si tak o víkendu zahraje o medaile, navíc si pro příští šampionát zajistil místo ve výkonnostně kvalitnější skupině A.

Foto: Henning Bagger, ČTK/AP

České hokejistky se radují, poprvé v historii si na MS zahrají o medaile.

Článek
Fotogalerie

Češky vlétly do klíčového utkání s obrovskou chutí a energií. V prvních deseti minutách mačkaly soupeře v obranném pásmu, nepustily ho k jediné střele, skvěle bruslily a napadaly. První šanci měla nejmladší hráčka šampionátu, 16letá Adéla Šapovalivová, ale gólmanka Keisalaová její pokus k tyči pokryla. Finské brankářce o chvíli později pomohla tyč proti střele kapitánky Aleny Mills. A neujal se ani únik Noemi Neubauerové.

Poté se Finky přece jen osmělily a přejaly iniciativu. Několikrát uzamkly národní tým v defenzivě, vytvořily si několik šancí, ale všech devět pokusů pochytala spolehlivá Klára Peslarová, dle úspěšnosti zákroků s 96 % nejlepší brankářka turnaje.

Také do druhé části vstoupily české reprezentantky lépe. Nevyužily však druhou přesilovku v utkání a neujala se ani střela z pravého kruhu od Neubauerové, která si ještě dobruslila kotouč a v pádu dorážela. Poté přišlo několik chyb v české defenzivě, zejména ve špatně načasovaném střídání, ale finské brejky pochytala Peslarová.

Foto: Henning Bagger, ČTK/AP

Češky se radují z gólu proti Finsku.

A zejména díky ní mohly jít Češky poprvé v historii ve čtvrtfinálovém utkání do vedení. Přesně po 37 minutách se na hranici pravého kruhu dostala ke kotouči nejvytíženější hráčka a nejproduktivnější obránkyně turnaje Daniela Pejšová. Z otočky vypálila, zamířila přesně k pravé tyčce nad beton gólmanky a svou čtvrtou trefou odšpuntovala českou radost. Do sítě prošla až třiačtyřicátá střela zápasu, třiadvacátá z české hokejky.

Výběr Suomi mohl srovnat ještě v závěru prostřední třetiny po útočném faulu Mlýnkové, ale Savolainenová z mezikruží napálila odražený puk do horní tyčky. Zbytek přesilovky si Finky přenesly do třetí části a před brankou vytvořily ohromný závar. Peslarová vleže a bez hokejky však s pomocí blokující obrany odolala.

Český tým se poté nedostával pod souvislý tlak, ale inkasoval po chybě ve středním pásmu. Noora Tulusová se poté dostala k odraženému kotouči na levém kruhu a zamířila k bližší tyči. Finkám vyrovnání vlilo do žil novou krev a Nieminenová dvakrát zahrozila z brejku. První akci vychytala Peslarová betonem, druhou akci zastavil nedovolený zákrok.

Oslabení reprezentantky zvládly a duel dospěl až do prodloužení. To trvalo jen 41 sekund. Nejzkušenější finská hráčka a kapitánka Jenni Hiirikoskiová pokazila rozehrávku, pas vystihla Aneta Tejralová a z úhlu se rozhodla pro střelu. Rána na bližší tyč k překvapení všech propadla Keisalaové a Češky mohly s nepopsatelnou radostí naskákat na jednu hromadu. A o pár chvil později si v euforii zazpívat, tedy spíše zařvat českou hymnu.

Svěřenkyně Carly MacLeodové si zahrají o postup do finále v sobotu v Herningu s týmem USA, druhou dvojici tvoří Kanada a Švýcarsko. Američankám český národní tým statečně vzdoroval v olympijském čtvrtfinále, kdy dokonce minutu vedl, ale nakonec padl 1:4.

MS hokejistek 2022
Čtvrtfinále:
Finsko - Česko 1:2 v prodl. (0:0, 0:1, 1:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 49. Tulusová (Holopainenová, Rantalaová) - 37. Pejšová (Mills), 61. Tejralová. Rozhodčí: Hansonová (USA), Nearyová - Chartrandová (obě Kan.), Dinantová (Belg.). Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 326.
Sestava ČR: Peslarová - Lásková, Pejšová, Horálková, Tejralová, Radová, Trnková - Mlýnková, Mrázová, Šapovalivová - Pejzlová, Hymlárová, Křížová - Neubauerová, Přibylová, Mills - Pátková, Sarnovská, Erbanová. Trenérka: Carla MacLeodová.
Švýcarsko - Japonsko 2:1 po sam. náj. (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0)
Branky: 47. Leemannová, rozhodující nájezd Martiová - 35. Itoová.
USA - Maďarsko 12:1 (1:0, 9:0, 2:1)
Branky: 2., 22. a 38. Heiseová, 23., 33. a 55. Bilkaová, 25. Panneková, 26. Roqueová, 31. Dunneová, 36. Steckleinová, 36. Harveyová, 43. Knightová - 53. Huszaková.
Kanada - Švédsko 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Branky: 18. Larocqueová, 34. Potomaková, 54. Ambroseová
Semifinálové dvojice: USA - Česko, Kanada - Švýcarsko.

Reklama