Hlavní obsah

Česko - Lotyšsko 3:4 PPSESTŘIH: Nejistý výkon přinesl jen bod. Češi poprvé v historii prohráli s Lotyšskem

MinutaMin. Tým Hráč Akce
9. Němeček 1 : 0
23. Bukarts 1 : 1
24. Dzierkals 1 : 2
30. Kubalík 2 : 2
46. Cibulskis 2 : 3
57. Kempný 3 : 3
65. Batna 3 : 4
Záznam online reportáže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hokejová reprezentace na světovém šampionátu v Rize poprvé bodově ztratila. Proti domácímu Lotyšsku sice dokázala v samém závěru vyrovnat, ovšem nakonec padla v prodloužení 3:4. A nebylo to nezasloužené, protože Češi nepředvedli výkon, jenž by měl mít na mistrovství medailové ambice. Teď má národní tým dva dny volna, ve čtvrtek odpoledne ho čeká duel proti Slovinsku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Česko - LotyšskoVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Riga (od našeho zpravodaje) - Lotyši vlétli do zápasu ve velkém tempu, nejspíš je hnalo memento z předchozích dvou jejich mačů, kdy inkasovali shodně už v 1. minutě. Šimona Hrubce, který poněkud překvapivě dostal podruhé na turnaji příležitost, zatímco Karel Vejmelka stále jen vysedává na střídačce, ostřelovali z všemožných pozic. On ale pozorně odolával, navíc i parťáci před ním hráli poměrně kompaktně a tušili, že lotyšský nápor nevydrží věčně. Byť bývalý reprezentant Václav Nedorost v Příklepu Extra glosoval: „Vypadalo to, že jsme si prodloužili odpolední spánek."

Probuzení přišlo v 9. minutě, kdy Černoch u mantinelu ustál souboj, Beránek získal puk a vybruslil s ním do středu, kde ho přenechal Němečkovi. Ten šikovně naznačil střelu, udělal kličku a rázem se před ním odkryla volná branka.

PŘÍKLEP EXTRA K HOKEJOVÉMU MS
Redakce Sport.cz nabídne fanouškům během hokejového mistrovství světa pravidelná studia k zápasům českého týmu. Ve studiu bude s moderátorem diskutovat o daném utkání vybraný expert z řad hokejových osobností a redaktor Sport.cz. Studio Příklep extra bude začínat vždy padesát minut před úvodním vhazováním.

A Češi vedli.

Lotyšsko však pokračovalo v aktivitě, na střely první třetinu vyhrálo 13:4, a tak trochu bylo „časovanou bombou", kdy se gólově prosadí. Stalo se tak hned na začátku druhého dějství, kdy během minuty po trefách Rihardse Bukartse a Dzierkalse otočilo skóre. Důsledně bránilo střední pásmo a český tým se tak velmi složitě dostával do útočné třetiny. Nicméně v 30. minutě Červenka nabil Kubalíkovi, jenž vyrovnal. A v samotném závěru této dvacetiminutovky byl blízko gólu Černoch. „Ovšem žádná sláva z naší strany," říkal i tak po druhé části Nedorost.

A „věštil" správně. Drama totiž pokračovalo a boj o střední pásmo rovněž. Ve 46. minutě navíc v útočné třetině Lotyši znovu vyhráli vhazování – podobně jako při svém prvním gólu – Cibulskis od modré vystřelil a tečovaný puk skončil za marně se ohlížejícím se Hrubcem.

Foto: Roman Koksarov, ČTK/AP

Lukáš Sedlák (vlevo) v souboji s Uvisem Balinskisem z Lotyšska.

Čas kvapil, Češi prahli po vyrovnání, ale drhlo to. Až v 57. minutě prokázal znovu velký přehled kapitán Červenka, skvěle našel najíždějícího Kempného, jenž v osamocené pozici vyrovnal. V samém závěru pak dokonce Češi sahali po třech bodech, i tak se šlo do prodloužení.

To přineslo šance na obou stranách, nicméně nakonec se v něm radovali po rychlém kontru Lotyši, kteří český tým porazili poprvé v historii.

Mistrovství světa v hokeji - skupina B (Riga):
Lotyšsko - Česko 4:3 v prodl. (0:1, 2:1, 1:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 23. Rihards Bukarts (Cibulskis, Džerinš), 24. Dzierkals (Freibergs, Balcers), 46. Cibulskis (Andersons, Smirnovs), 65. Batna (Jaks, Dzierkals) - 9. Němeček (O. Beránek, Černoch), 30. D. Kubalík (Červenka, T. Dvořák), 57. Kempný (Červenka, D. Kubalík). Rozhodčí: Heikkinen (Fin.), Hürlimann (Švýc.) - Nothegger (Rak.), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 4:3. Bez využití. Diváci: 7780.
Lotyšsko: Šilovs - Balinskis, Zile, Mamčics, Jaks, Čukste, Freibergs, Cibulskis - Daugavinš, Abols, Balcers - Dzierkals, Batna, Roberts Bukarts - Keninš, Smirnovs, Andersons - Indrašis, , Džerinš, Rihards Bukarts. Trenér: Vitolinš.
Česko: Hrubec - Kundrátek, Kempný, Košťálek, T. Dvořák, J. Zbořil, Jordán, Knot, Němeček - D. Kubalík, L. Sedlák, Červenka - M. Kaut, M. Špaček, Smejkal - Tomášek, Sobotka, Flek - O. Beránek, Černoch, D. Voženílek. Trenér: K. Jalonen.
Kdo je podle vás nejlepším českým útočníkem dosavadního průběhu MS v hokeji?
Ondřej Beránek
0,9 %
Roman Červenka
44,1 %
Jiří Smejkal
0,6 %
Filip Chlapík
0,6 %
Dominik Kubalík
12,2 %
Jakub Flek
1,5 %
Lukáš Sedlák
30,1 %
Jiří Černoch
0,8 %
Michael Špaček
0,7 %
Martin Kaut
0,5 %
Daniel Voženílek
3,6 %
Vladimír Sobotka
0,8 %
Filip Chytil
2,9 %
David Tomášek
0,7 %
Celkem hlasovalo 18088 čtenářů.

Reklama