Hlavní obsah

Kanada - Česko 6:1SESTŘIH: Finálové brány český tým neotevřel. Na MS si zahraje o bronz

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Krejčí 0 : 1
20. Cozens 1 : 1
28. Lowry 2 : 1
29. Johnson 3 : 1
31. Barzal 4 : 1
44. Sillinger 5 : 1
53. Cozens 6 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Zase z toho nebude zlato ani stříbro. A má-li skončit desetileté čekání na medaili z mistrovství světa, pak musí hokejová reprezentace v nedělním zápase o bronz (od 14:20) porazit Spojené státy. Vysněnou cestu do finále totiž velmi rázně až drsně – především kvůli hrůzné druhé třetině – přeťala Kanada, která Česko porazila 6:1. Varující je fakt, že Češi nedali v posledních třech duelech gól při hře 5 na 5.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: Sestřih semifinálového utkání Kanada - ČeskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek
Fotogalerie

Tampere (Od našeho zpravodaje) - Alespoň první třetina vypadala z českého pohledu nadějně. Kanada sice do utkání vstoupila aktivněji, nicméně díky jistému Vejmelkovi v brance se Češi záhy uklidnili a sami hrozili. A především hráli přesilovky. Tu první, dokonce čtyřminutovou dostali v páté minutě. A byť se dlouho nemohli usadit v pásmu, tak nakonec Červenka narýsoval nahrávku na rozjetého Krejčího, který ranou, jak když kopne kůň, poslal svůj tým do vedení.

Vzápětí – vždy po faulu na Černocha – měli Češi další dvě početní výhody. Znovu se v nich opakovaly těžkosti s usazením v pásmu, leč v solidní šanci byl Hronek. Později i Krejčí po nabití od Pastrňáka. Kanadu oslabení viditelně vyvedla z tempa, k tomu Češi srdnatě bránili své pásmo a vyráželi ke kontrům. Kupříkladu v 17. minutě se hnal Hertl sám na brankáře, ovšem Driedger jeho pokus vyrážečkou těsně kryl.

A tak se zámořský sok nadechl, zvýšil tempo i důraz, za což dostal odměnu půl minuty před přestávkou. Češi měli puk na hokejkách, ovšem u zadního mantinelu ho Hertl ztratil, Dubois pak poslal před branku, kde Cozens na dvakrát uspěl.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Kanaďan Dylan Cozens (vlevo) překonává v závěru úvodní třetiny semifinálového duelu Karla Vejmelku v brance českého týmu.

Byl to gól, který Čechům zasadil ránu. Po přestávce už působili bezzubě, opařeně. Kanada je přehrávala a klíčoví čeští hráči působili podrážděně. Pastrňák vyfasoval dvě minuty za zbytečné oplácení a v přesilovce se Kanada ujala vedení, aby o minutu a půl odskočila o dva góly.

Jestli Češi prahli po nějakém zdramatizování, pak jim vítr sebral Krejčí, který šel opět za zbytečný faul na trestnou a opět Kanada přesilovku využila.

PŘÍKLEP EXTRA: Studio k zápasu Česko - KanadaVideo: Sport.cz

Bylo hotovo.

"Kanaďané neměli žádná hloupá vyloučení, zato po těch našich dokázali dvakrát skórovali, což ten zápas úplně otočilo. Když jste na trestné lavici, nemůžete vyhrávat zápasy. Říkáme si to celý turnaj. A stejně se to zase stane. Kdybychom hráli stejně jako v první třetině, nemáme problém. Ale potom se začaly dít různé věci, včetně těch dvou přesilovkových gólů Kanady. Jsme tady ale kvůli jediné věci - abychom přivezli domů medaili. Takže teď se musíme dát do kupy a opravdu rychle se připravit na zítřek. Není čas hrabat se v chybách a celém utkání," řekl trenér Kari Jalonen.

Jestli celé mistrovství bylo zjevné, že česká hra stojí na hře elitní lajny, pak proti Kanadě to bylo od očí bijící. Čechům chyběla gólová pomoc z jiných formací, proti Kanadě sice hrál rvavě a bojovně Černoch, jenže byla to spíš ojedinělá záležitost. I pro Vejmelku muselo být až příliš velké utrpení, že ho kouč Jalonen nechal v brance celý zápas, zvlášť když ještě ve třetím dějství dvakrát inkasoval. "Mluvil jsem o tom s trenérem brankářů a on ho střídat nechtěl," vysvětlil Jalonen.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Kanadský brankář Chris Driedger likviduje v semifinále MS šanci Jakuba Vrány.

Češi tak ani letos nedokázali zastavit smutnou sérii, která platí od roku 2010. Šestkrát v řadě prohráli semifinále. A co víc – posledních deset let platí, že v něm dali nanejvýš jeden gól, aby pak prohráli i zápas o bronz.

Změní se alespoň to poslední v neděli?

"Když hrajete takový zápas, motivaci máme. Kluci jsou motivovaní, aby ten duel vyhráli, protože pořád máme šanci dovézt medaili. Musíme se ale semknout a hrát celých šedesát minut. Ne dvacet. Šedesát. Dvacet nestačí. A nechci vidět stupidní vyloučení," řekl kouč Kari Jalonen.

Mistrovství světa v hokeji - semifinále (Tampere):
Česko - Kanada 1:6 (1:1, 0:3, 0:2)
Branky a nahrávky: 8. Krejčí (Červenka, Hronek) - 20. Cozens (Dubois), 28. Lowry (K. Johnson, Chabot), 29. K. Johnson (Mercer), 31. Barzal (Cozens, Batherson), 44. Sillinger (J. Anderson), 53. Cozens (Batherson, Whitecloud). Rozhodčí: Rekucki (USA), Heikkinen - Sormunen (oba Fin.), Briganti (USA). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:2. Diváci: 9047.
Česko: Vejmelka - Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka, D. Sklenička, Šimek, Jordán - Pastrňák, Krejčí, Červenka - H. Zohorna, Hertl, Blümel - J. Vrána, Kämpf, Smejkal - M. Stránský, Černoch, Flek. Trenér: Kari Jalonen.
Kanada: Driedger - Graves, Chabot, Severson, Sanheim, Holden, Whitecloud, Mayo - Batherson, Dubois, Cozens - J. Anderson, Barzal, Sillinger - Roy, Lowry, Comtois - Gregor, Mercer, K. Johnson - od 41. navíc Geekie. Trenér: Claude Julien.
Semifinále Finsko - USA najdete ZDE.

Reklama

Pavouk - MS 2022

  • Čtvrtfinále

  • 26.05.22      19 : 20 Helsinky
    Švýcarsko Švýcarsko Spojené státy USA
    0 : 3
  • 26.05.22      19 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Slovensko Slovensko
    4 : 2
  • 26.05.22      15 : 20 Tampere
    Kanada Kanada Švédsko Švédsko
    4 : 3
    PP
  • 26.05.22      15 : 20 Helsinky
    Německo Německo Česká republika Česko
    1 : 4
  • Semifinále

  • 28.05.22      13 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Spojené státy USA
    4 : 3
  • 28.05.22      17 : 20 Tampere
    Kanada Kanada Česká republika Česko
    6 : 1
  • Finále

  • 29.05.22      19 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Kanada Kanada
    4 : 3
    v prodloužení
  • 29.05.22      14 : 20 Tampere O 3. místo
    Spojené státy USA Česká republika Česko
    4 : 8